Pages

Wednesday, August 3, 2011

title for being 'flirty'


Assalamualaikum wbt..

entri ini memerlukan pandangan yang amat berguna untuk diri.
lebih2 lagi daripada ulamak dan para2 ilmiah..

begini ceritanya..
suspen kot. tak pernah aku merapu-meraban sampai mintak pandangan camtu.
tapi ini kes serius.
aku dan sahabat2 ada industrial visit for 10% marks kami bagi subjek Material Balance & Sustainability. So, kitorang pilih tempah yang dalam2 Malaysia je.hahha
Al-Maklumlah.. peruntukkan untuk satu subjek je berapa la sangat sampai nak buat kajian ke overseas. tapi bersyukurlah kerana dapat jugak selesaikan task ni.

kami pilih MPOB (kelapa sawit) dan MINT(nuklear)..
hal yang paling kritikal adalah sewaktu kami berada di MINT.
kitorang terpaksa bersiap awal untuk ke MINT.
perjanjian untuk ke MINT adalah pada pukul 8.30 pagi.
by hook or by crook kena siap jugak awal2 pagi.
kitorang ni lapar giler dari pagi sampai tengah hari duduk kat MINT.
kena bergerak ke plant, tempat di mana reactor terletak, waste.

kena tinjau la setiap bahagian untuk tahu function.
di MINT ni, semua pekerja nampak gantang2..lelaki yang ramainya.
lebih2 lagi bahagian reactor.
kami dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut jantina.
masa tak diberikan untuk masuk melawat.
kami yang kaum hawa ni beertanyakan pelbagai soalan.
dan sumpah takde kaitan dengan personally. dan mereka juga bukan taste kitorang ok even gaji berpuluh-puluh ribu sekalipun. kitorang tahu la apa tugas kitorang di sini.
dan yang penting imej kampus perlu kami jaga.
so, tak perlu nak ragu2 dengan kami.

UNFORTUNATELY , ada sorang makhluk Allah ni tuduh kami menggatal dengan abang2 kat plant tu. kami cakaplah yang kami bertanyakan soalan bukan ape pun. dia tak percaya.
bila kat bahagian plant waste pulak, kami senyap dan kurang bertanya. dicakapnya kami jenis buat2 pandai tak tanya soalan. MasyaAllah. hanya Allah yang tahu.
dah la tuduh kami menggatal dengan orang kat situ, pastu bila tanya soalan banyak2 salah, tak tanya pun salah. aku tak faham la. mula2 aku tak amik port. lagi pun aku malas nak tacink2 dengan orang tak tentu pasal ni. tiba dalam kelas dia sentuh pasal ni. cakap budak perempuan lama2 tapi kosong, tak faham pe2.


dah la first day puasa time tu cakap kitorang camtu.
ktorang sabar kau tahu?
ktorang rasa takpelah dia nak cakap apa pun. hanya kami dan Allah je tahu apa yang terjadi sebenarnya. sakit hati kami ubati dengan zikir dan kalimah Allah je.
moga kami dilindungi olehNya.


Kawan aku ada sentuh.
kalau kita buat pemberi ilmu kepada kita, kita berdosa.
kalau pemberi ilmu yang buat kita terasa, apa hukumNya..?

hati aku tak secebis pun terasa lagi.
tetapi sekadar meminta pandangan atas apa yang terjadi pada kami.

" sesungguhNya fitnah itu lebih buruk daripad membunuh "..

9 shining LIPGLOSS:

L said...

betol2... alfitnatu ashadu minal qad.. fitnah itu lebih teruk dari membunuh.. datang sini nk engtkan pose jgn xpose yerk.. =)

AdeY (AdaN) said...

"Kawan aku ada sentuh.
kalau kita buat pemberi ilmu kepada kita, kita berdosa.
kalau pemberi ilmu yang buat kita terasa, apa hukumNya..?"

mcm boleh agak je..haha..aku xde dlm klas so xtau mcm mn nada die ckp kat korg..personally aku x kesah pn brp lame nk ambik mse untuk tnye2 soalan smua ni..dh mmg tjuan kite nk blaja kan..so tnye laa smpai org tu muntah nk jwb kan..haha..maybe person yg ckp tu ckp dgn nada bergurau dan kite yg slh tafsir die pnye ayat..maybe die ckp btul2..who knows kan..ape yg kte boleh wat sabar je laa..smua org ade ketidaksempurnaan masing2..maybe org tu punye imperfection ckp x tgk kiri kanan..haha..chill ok..xnk tacing :)

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Selagi kita tahu kerja kita takat mana,
just pekakkan telinga mana-mana yang tak perlu.
Biasalah tu, orang gila tak semuanya serupa. :)

Hafiz Faiq said...

aku tau sapa.

misz molecule said...

L : hermm...tak kan pergi kat lu baru ingat puasa kot?

misz molecule said...

adan : da tak tacink tapi camtu la..sedih dengan tuduhan tak berasa tersebut.

misz molecule said...

epol : tak leh nak buat2 pekak sebb telinga masih boleh mndengar.hehhe

misz molecule said...

faiq : ko duk diam2.hehe

AdeY (AdaN) said...

biarkan laa die tu..slalu gak die kp direct mcm tu..mcm die sorg je btullmase taklimat kat MPOB dok texting je memanjang..x professional laa bai..Iphone 4 kat tgn memanjang..pastu nk ckp kat student plak ngorat..haish.btw..selamat erbuka :)