Pages

Monday, August 1, 2011

bukak puasa- kisah 1


Assalamualaikum wbt..

waktu senja hampir melabuhkan tirainya..
ina menolong ibunya apa2 yang patut di dapur,
sebagai persiapan untuk berbuka puasa..
jam menunjukkan 7.05 petang..
hanya tinggal beberapa minit lagi untuk azan kedengaran, menandakan tibanya waktu berbuka puasa bagi wilayah negeri Terengganu dan yang sama waktu dengannya..


adik ina, adi ke dapur lalu menghampiri ibu mereka..
" ibu, ibu.. boleh tak adi nak berbuka..lapar sangat ni.. "..

ibu menjawab..
" adi.. tak baik taw..dah nak berbuka ni..sabarlah..nanti ibu tak kasi duit raya.. "..

adi membalas ..
" ibu nak tengok adi mati la tu. adi tak tahan. lapar sangat2. "..

ibu terkejut lalu memarahi adi..
" ibu tak suka adi camni taw.pergi sana. duduk dekat ayah. "..

adi masuk bilik,. merajuk.
sampai hati ibu.
waktu berbuka telah tiba, tetapi adi tak muncul2..
ibu ke bilik adi..
" adi.. jom bukak puasa. tak baik lambat2kan berbuka.
Allah tak suka.. "

adi membalas .
" tak nak. tadi ibu tak kasi makan. ni ibu suruh makan. tak nak! "..

ibu menjawab lagi ..
"ya Allah..ni kan dah masuk waktu berbuka. cepatlah. nanti adi ke dapur ye. ibu dah letakkan makanan untuk adi. "..

ibu berlalu pergi..
adi teringat akan pesanan ibu.. " jangan korek hidung dengan sengaja sewaktu kita berpuasa, nanti batal puasa sia2.. "
adi terus memasukkan jari telunjuk kirinya ke dalam hidung.

adi bermonolog..
" haaa..sekarang dah okey la. at least aku dah berbuka puasa..tak dosa2 da "..erkkk


SALAM RAMADHAN ye guys..
sama2 lah kita tingkatkan amal ibadah kita pada bulan yang mulia ni..
mencari barakah dan rahmat dariNya..

9 shining LIPGLOSS:

delarocha said...

selamat meraikan kehadiran Ramadhan :-)

Mr feckry said...

perkara yang membatalkan puasa adalah sangat berbeza dengan berbuka puasa

sizuka[Izzati] said...

comel.haha.selamat berpuasa :)

Far8 budak baik said...

kenapa ina..name macam adik aku kot..
hahahahahaha...bijak lahh dy..
aku pun nak try jugak lahhh..
hahaha..
selamat berbuka ehhh =)

diba said...

xknyg la lau buke pose cmtu.hee camat pose;)

aisyah ahmad said...

hahaha..buka pose dengan korek hidung pun bole..macam2 la...hehehe..selamat berpuasa..

Yutaka Mushimura said...

hahahks..jgn terkorek ape2...okeh...kang sia2 ja....:)

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Ni mesti Thiya pernah buat ni kan kan? Ahak~


P/s : Suka baca novel eh? ;p

bighagenjo said...

:)