Pages

Friday, August 5, 2011

penangan fulus-kisah 2


Assalamualaikum wbt..

ini entri ke-2 tentang puasa..
aku tak perlu explain korang da taw kan apa tu fulus??
wang beb. duit!! okey. sekarang semua orang agak dah jadi mata duitan.
ni semua 'salah' parents. owhh. jahatnya aku tuduh parents punya pasal.
not like very cruel habit what i mean yoo.. tapi betul lah salah parents.

time anak kecik2..
nak buat anak2 mereka puasa penuh..
mereka janji akan kasi duit..
even RM10 pun budak2 dah nampak macam 1000dolar aww..memang tak patut.
dan aku adalah manusia yang tergolong dalam kalangan itu..ishkkk3..


menjelang Ramadhan aku suka duduk rumah nenek.
sebab adik2 takde, so tak nampak mereka jilat2 ais krim macam orang afrika kebuluran.
umur 4 tahun aku dah start berpuasa. tapi banyak puasa yang yok (main2) laaa..
bila umur aku 5 tahun. mama mintak aku puasa penuh & ganjarannya mama akan masukkan rm100 dalam bank. aku suka compete dengan brother kalau pasal duit dalam bank ni. nasib baik aku nawaitu puasa time tu kerana Allah bukan sebab mama. so, aku masih waras lagi la kan??hahaha.

Syawal menjelma.
pagi2 bangun subuh lagi aku pergi jumpa mama kat bilik beliau.
" mama dah masukkan duit dalam bank kak long? "..
mama geleng kepala dan tunjuk tapak tangan mintak aku sabar..
lepas tu, aku senyap2 buat tak tahu. tak mintak dan tak tanya pasal duit lagi.
mungkin datang hormon nak mecet aku time tu.
aku try lupakan janji mama dan anggap puasa tu sebagai kewajipan.


time aku umur 5 tahun tu la aku terawikh sampai 20 rakaat.
time aku 5 tahun tu la aku dah start puasa penuh.
time aku 5 tahun tu la, aku pandai baca surah lazim dalam Al-Quran..
time aku 5 tahun tu la semuanya bermula sebagai tapak untuk aku semai benih agar jadi tumbuhan yang bernilai dalam diri aku sekarang.
tapi manusia cepat berubah mengikut masa dan zaman.
begitulah aku. walaubagaimanapun, aku tetap ingat asal usul datangnya aku.
dan kepada siapa jua aku kembali nanti.


moga ditutup segala pintu kemungkaran dan dibuka pintu kebaikan buat kite semua. insyaAllah:|



9 shining LIPGLOSS:

Far8 budak baik said...

ahahahaa..sebijik cam adik aku dulu
mmg suka lahh dy poser pastuuuu
mula lahh merengekkk..
ibu nak makan...
pastu kitaorg pancing balik.
tak bagi upah poser tu karang..
dy pun..okey2..padahal dy nak lolipop je..2o sen je pun..haha

Yutaka Mushimura said...

emm...pose kasi habis..penuh2..jugak

Aisyah Ahmad said...

biasa la.masa kecik mesti parents suh pose pastu ckp puasa penuh dapatduit raya banyak..kita yg kecik molek tak tahu apa2 ikut je..sekarang dah besar.ganjaran pun dah lain..hehhe

sifu im said...

dak tecik mane tu yg bagi RM10 nmpak 1000usd??msti ko kan??haha

sizuka[Izzati] said...

pose bergaji.beselah tu nak melatih.kehkeh.penah jugak merase dpt gaji :P

insyaAllah semoga kita sama2 mndapat rahmat Ramadhan :)

bighagenjo said...

wah, sampai rm100. den dulu sehari rm1 jew. huhu.

buDAK keCIK said...

wah, bangganya ak dgn diri budak kecik yg berumur 5 thn itu!!

Encik Psychopath said...

5 tahun da puasa? hebat.

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Kalau nak diikutkan zaman kanak2 dengan zaman dewasa ni memang seronok tu lain sangat. Dulu bolehlah tadah tangan minta duit, sekarang ni kita pula yang sua. Parok2.. ;p