Pages

Tuesday, May 3, 2011

sejarah hitam..


Assalamualaikum wbt..


mak meninggal setelah melahirkan aku.
aku hidup sendiri. membesar sebagai seorang perempuan, wanita..
ayah sebagai ketua keluarga..
abang long sebagai pembimbing. abang ngah sebagai peneraju hidup.
bergantung kepada mereka bertiga bukan pegangan dalam hidup aku.
aku cuba berdiri di atas kaki sendiri.



aku selalu duduk di rumah.
siapkan makanan untuk kami sekeluarga..
walaupun tanpa mak di sisi..
aku masih tahu tugas aku sebagai seorang wanita dalam keluarga..
usia muda tidak menjadi penghalang untuk aku merasa kekok membuat kerja2 rumah.
aku lah surirumah. aku lah mak. aku lah anak. akulah adik. itulah tanggungjawab.

biasanya aku mengenakan shirt dan seluar sewaktu berada di rumah pada waktu siang..
tetapi hari itu. matahari menegak panas. aku hanya mengenakan kain batik batik untuk mengemas rumah. bukan ayah dan abang2 tak pernah tengok rupa aku sebegitu. lebih2 lagi abang2 aku terpaksa bekerja di luar kawasan. perlu mengikuti majikan mereka melaksanakan tugasan kerja. dari subuh sampai pukul 8 pagi. ayah masih belum muncul2 untuk menikmati sarapan. aku tertanya-tanya. lalu ke bilik ayah. takut2 ayah sakit tetapi tak diberitahu. aku menghampiri ayah..

" ayah.. tak pergi kerja hari ni?? ayah tak sihat ke ?? "..

ayah yang berada di baringan sebelah kiri.. berpaling ke arah aku yang berada di belah kanannya..

" tolong ayah bangun nak.. "..

tangan kiriku membangunkan ayah melalui bahu kanannya.. kedua-dua tangan ayah pegang erat pinggangku. tiba2 ayah bertindak rakus. dengan kuat dia merangkul badanku rebah ke katil. ayah melepaskan nafsu serakahnya kepadaku. badannya yang kuat menghempas tubuhku. aku lemah, kelu tidak terkata. sakit hanya aku yang rasa. nikmat hanya dia. aku menangis. aku dimarahi dan diminta diam.

" ingat.. tanpa aku, kau tak hidup sampai sekarang tau! "..


tiada tempat untuk aku mengadu.
beberapa kali aku dihimpit perasaan bersalah untuk menceritakan hal sebenar kepada orang lain. mengharapkan agar seseorang dapat membantu. beberapa kali juga aku dipergunakan ayah untuk melempiaskan nafsu syahwatnya. binatang! itu yang beberapa kali aku bibitkan.


aku mahu bebas dari kegelapan.
aku mahu keluar dari sangkar dosa.
aku mahu hidup mencari pahala.
aku mahu kesucian.
aku mahu kemuliaan di sisiNya.
aku malu pada diri. aku malu pada dunia. aku malu pada Allah!



perempuan itu unik.
jangan sia2kan seseorang perempuan yang ada dalam hidup anda..
even kawan, kekasih, isteri.. dan yang penting ibu.
please. hargai mereka seadanya.


p/s : rekaan semata-mata.:)


12 shining LIPGLOSS:

me suya said...

masyaALLAh
thiea berjaya buat suya cuak..
huhuhu memula ingt cerita sedih sbb xde mak.. pastu tragis.. pastu no komen terus.. hehehe

aqmalazmi said...

REkaaan kew betul3 nie??
sedih laa..
heeee
:D

Misz Jenny said...

memang nak tabik springgg r..

best...

ank trg!!! hahaha

Ainnur Afiffah :) said...

cuak ain baca ,ingat cite benar..huhu..minx simpang lah kan~ astaghfirullahalazim..=.='

misz molecule said...

me suya : a'ah la..tp tjuk pun dah tahu kot cner

misz molecule said...

aqmal : kan dah gtaw rekaan je:)

misz molecule said...

misz : cepat dtg umh tabik.hahaha

misz molecule said...

ain : insyaAllah..amin

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Baru nak tarik feel masuk dalam soul. hihi. Macam cerita novel. ^^

alexa yussida said...

agaknya macam tuhla yg mngsa2 rogol oleh bapak haruan rasa kan...saya paling benci bila baca news dkt paper anak dirogol bapa atau abang,mana2 sumbang mahram la..benci sgt

misz molecule said...

alexa : yela kot..sy pun xtahu rse sbnar cmner.hehehhe

misz molecule said...

epol : xprlu feeling sgt..hehee..