Pages

Sunday, May 1, 2011

anak sendiri


Assalamualaikum wbt...


sewaktu embun menitis laju ke daun2 hijau..
sepasang suami isteri yang baru beberapa minit menjejaki kaki ke rumah agam mereka..
berehat-rehat melepaskan keletihan..
si isteri yang melihat suaminya khusyuk membelek-belek tuxedo putih yang dibeli di Eropah beberapa hari lepas seperti mengalami kepuasan yang maksimum apabila dapat memiliknya..
si isteri bersuara..


isteri : abang.. ermm..can i ask you something??

suami : just ask me dear..

isteri : ema teringin sangat2 ada anak macam kawan2 lain.. dah 10 tahun kite kahwin.. abang tak nak ada anak ke??

dengan slumber si suami berkata-kata dengan bersahaja ...

suami : dah memang awak tak boleh lahirkan anak.. nak guna cara ape lagi??

isteri : abang! sampai hati. teknologi kini kan makin canggih. for sure there is the best way to overcome it..

suami : kamu nak guna cara apa lagi? kite dah buat cara IVF .. tiga kali dah syg.. tak sakit ke? tak serik ke? semua gagal. doktor pun cakap cukup tiga kali. peluang you dah takde.

isteri : doktor bukan Tuhan yunk.. yang boleh tentukan nasib seseorang..

suami : so.. what do you want to do??

isteri : i bercadang nak pergi Mekkah. buat haji.. kalau you tak nak, at least izinkan i pergi ke sana dengan mummy..i nak merasa lebih dekat dengan Allah.. nak mintak agar Allah beri yang terbaik untuk kite..

suami : emm.. kite baru 35 tahun.. banyak masa lagi.. i tak kisahlah ada anak ke tak.. dont worry ok? lagipun i dah plan nak ke Korea & China tahun ni.. if you tak follow i ke sana, apa orang akan cakap nanti??

isteri : ajal maut tangan Tuhan.. bukan usia yang menjadi pengukur..lagipun kalau kite takde nanti, sape yang nak doakan untuk kite? sape yang nak mewarisi kite?


si suami terdiam. akur dengan kata2 isterinya. dia beuntung memiliki isteri yang sentiasa menjaga ibadatnya. sopan mengatur langkah dan kata2. cantik sehingga menjadi pujaan setiap lelaki yang memandang.. sedangkan parents dia tak pernah ambil kisah tentang solat, makanan.. no wonder kalau di rumah parents dia penuh dengan botol2 arak.. tersusun rapi dalam almari.. umpama perhiasan pasu yang cantik disusun oleh isterinya di rumah kini..


dia terus cancel semua plan untuk ke overseas semata-mata menghabiskan duit dan masa.. perhatian perlu diberi sepenuhnya kepada si isteri. dia fikir. mungkin apa yang dihadapi isterinya adalah balasan dari Allah kepadanya. sewaktu muda2 dulu.. sebelum berjumpa dengan si isteri. dia pernah berpasangan dengan beberapa orang wanita.. dan wanita terakhir sebelum berjumpa dengan si isteri juga cantik. berasal dari kampung. tetapi orang berada. akibat nafsu remaja. dia telh mengandungkan perempuan itu dan tidak mahu bertanggungjawab atas apa yang telah dia lakukan. ke mana pergi dan bagaimana nasib si bekas kekasih. dia tak pernah ambil peduli.
dia pasrah akan apa yang terjadi. dia redha., tetapi dia tahu Allah Maha Pengampun. Moga kunjungannya ke Mekkah bersama isteri.. dapat mendekatkan jiwanya yang kering kontang kepada Allah Maha Esa..


sesungguhnya setiap apa yang kita lakukan ada balasannya..
jika kite membuat sesuatu kebaikan.. Allah telahpun menjanjikan pahala kepadanya.. jika kite melakukan kemungkaran.. maka buruklah padanya.. Allah telah berjanji atas setiap apa yang berlaku..


dia terima ajakan si isteri untuk ke Mekkah .:)


22 shining LIPGLOSS:

noraliza said...

igtkan dia berdegil nak pergi korea gak..hehe

hamzah ian said...

cerita betul ke ni??

Misz Jenny said...

ni sejak bile tulis cerpen merpen ni.. best laaa

cika said...

wahhh..alhamdulillah...dye ikut gak bini dye yg baik tu..hehe

Izyan Masri said...

MESTI SEDIH DAH LAMA KAWEN TADA ANAK T_T

cik ubi said...

aku percaya ko tulis seNiri cite ni sebab gaya bahasa ko..hehe

papepun,nice idea to share..

Encik Psychopath said...

sedih. isk.

Heidi Shafiq said...

Allah SWT sentiase mengampuni hambaNya yg ingin berubah kearah kebaikan.. :)

Yutaka Mushimura said...

haha..memang dunia ini bulat..ape yang kiter buat akan datang kat kiter balik...huhuhuhuhu:(

tips terbaru

Tips 10 Petanda Dia Jodoh Kita

Bila Bercinta Dan Disalah Ertikan

Apekah Pasangan Itu Gula - Gula???

Tip Memupuk Minda Kelas Pertama

Tips Menghadapi Jerawat

Tips Mendapat Ketenangan Dalam Senaman

hackshitam said...

nice.
=)

misz molecule said...

nora : heheheh..buat la cerita jgk..tp ke korea ok??hek5

misz molecule said...

hamzah : cerita loloq2 je..

misz molecule said...

misz : cerpen ke ni?? selalu da..tp tym u knl i..i mls nk tlis la dear

misz molecule said...

cika : hehhehe:)

misz molecule said...

izyan : mesti la! tp bg org yg nk anak la..yg xnak mmg xde kesan

misz molecule said...

ubi : nmpk sgt gaye bhse ak xsrupe sastera.muhahaha

misz molecule said...

psycho : blurppp

misz molecule said...

HS : agree with u!

misz molecule said...

yutaka : yezza beb

misz molecule said...

hackshitam : =]tq

Myra Arshad (: said...

beruntung laki tu dpt isteri mcm tuu :)

misz molecule said...

a'ah..sangat!:)