Pages

Thursday, April 28, 2011

bukan aku. . .


Assalamualaikum wbt..


" ek eyh.. ke mane pergi selendang kau? kau cakap nak try pakai selendang kalau keluar kampus..

" malas aku! buat baik tak kena, buat jahat pun tak kena. "..

" kenapa dengan kau ?? "

" hidup ni memang perlu terima je kutukkan orang ek?? "..


aisyah roomate mia..
sudah lama mia idam2kan untuk bertudung seperti gadis2 lain.
cantik.. aisyah pernah terdengar akan nawaitu mia itu.
lantas dia memberi kata2 manis agar nawaitu mia itu bukan sekadar kata2 yang singgah di bibir.
sebagai rakan yang mahukan perubahan terbaik untuk saudara seagama dengannya, dia berusaha untuk mengajak mia ke jalan yang benar.


semasa aisyah keluar bersama-sama dengan mia ke pasar.
suka dia tengok mia.
bersemangat dan tak loket untuk membeli selendang2 yang berlambakkan di situ.
cuma sekali sekala terpancul jugak nasihat daripada aisyah untuk mia agar tidak menghabiskan duit membeli selendang2 itu sangat..


setiap kali ke kelas, mia selalu mengenakan selendang. wajahnya yang mix Pakistan dan Chinese teramat cantik apabila dikenakan selendang. tetapi kalau bukan waktu kelas. dia tak pernah sesekali memakai selendang. malu katanya. kawan2 sekolah lama semua free hair. kalau pakai selendang. mesti diorang ejek " dah nak berubah jadi ustazah pulak ke?? "..

suatu hari dia keluar bersama rakan2 lama, lalu memakai selendang.
dia tahu, selagi dia tak bertegas.. dia tak boleh berubah sampai bila..
tetapi malangnya.. ada saja mulut2 yang berupa bom atom tambah peluru cili padi.
yang tercampak kat longkang2 busuk.

" eh mia. sumpah buruk muka kau pakai selendang. takde orang pernah beritahu kau tentang hakikat tu ke?? alaa.. kau pun kalau keluar dengan kitorang bukan pernah solat pun. kalau pakai selendang, rambut kat dalam tu dye dengan macam2 warna pelangi buat apa? buangla weh.. selekeh giler aku tengok. buat buruk nama orang Islam je.. "..

kata2 itu membuatkan mia tak mampu bertahan lama2 untuk cuba berubah.

aku nak nasihat sikit pada mulut2 yang adik beradik longkang.
tak semestinya orang nak berubah ke arah kebaikan perlu berubah secara automatik macam filem hindustan tu.. asyik tukar baju. biarlah slow2. perempuan ni unik kan? dan kite manusia biasa. tak pernah lari daripada buat salah. tetapi sekurang-kurangnya kite cuba mencari identiti sebenar dalam diri dengan mendekatkan diri pada Tuhan. memang tak semestinya orang yang pakai selendang, tudung or whatever itu tak semestinya jugak baik2 semua tapi kalau mereka sedar bahawa appearance itu menggambarkan attitude kite.. mesti boleh berubah dan try untuk jaga semua tu. percalah. TUHAN itu MAHA ADIL ceyh..


6 shining LIPGLOSS:

cik ubi said...

selendang pemakaian biarlah hati yg ikhlas..

tu yg aku paham..betul ke?

sizuka[Izzati] said...

haish.skurang2 org tu ada kesedaran.yg mulut longkang tu mybe kena bg ceramah dulu kot bru sedar.

Yutaka Mushimura said...

betul tuh..kate ko ..berubah secare pelan2...kalu mendadak kang..ade pulak orang yang sakit jantung....hahhaks:)

tips terbaru

Tips 10 Petanda Dia Jodoh Kita

Bila Bercinta Dan Disalah Ertikan

Apekah Pasangan Itu Gula - Gula???

Tip Memupuk Minda Kelas Pertama

Tips Menghadapi Jerawat

orang salji cair said...

download fast 5 kat sini

http://pusatmoviesedunia.blogspot.com/

Misz Jenny said...

btol btol btol...
bkn senang nk brubah..
perlukan azam dan skongan dr sume

Myra Arshad (: said...

mak aii, ada jugak ye org mulut mcm tu. huhu ;)