Pages

Thursday, March 3, 2011

you dont care but i still


Assalamualaikum wbt..


zaman muda2 dulu..
ibarat zaman jahiliah lah..
apa yang orang ajar, kite terima..
kite anggap betul walaupun sepatutnya bertalu-talu soalan perlu kite lontarkan...
kenapa ???
sebab tu ada pepatah menyatakan..

anak2 ini ibarat kain putih, ibu bapa lah yang mencorakkannya...

melentur buluh, biarlah dari rebungnya...


masa duduk hostel daripada form 1 sampai form 5 di emaresem tu..
aku rasa macam aku ni boleh diletakkan dalam group, warakdun wabarkun..
pagi2 before subuh, dah terpacak kat surau..
setiap waktu, solat jemaah kat surau..
walhal waktu subuh dan maghrib jer yang wajib pergi surau..
boleh jer aku nak ikut orang lain solat kat hostel ..
tapi kalau tak pergi surau, rasa macam bersalah, buat dosa gila2..
sampaikan pakwe sendiri aku pakse2 pergi surau..
hahaha..memang kesian lah kot pakwe aku time tu..
sebab lelaki ni mesti tak suke kena pakse giler2 kan???


junior2 pun aku pakse.. bukan aku je lah...
kawan2 pun sama, sebab kitorang first batch..
kitorang lah yang jadi role model untuk batch2 lain..
even dengan senior sekalipun...
tapi kalau ada budak solat kat hostel..
memang mata2 ada je memandang tajam..
macam harimau nak terkam anak ayam.. takuttt!!!
kadang2 budak2 ni cakap.. solat kat surau sebab rasa takut dengan warden..
nauzubillah.. kenapa perlu buat sesuatu yang tak ikhlas..
ustaz pernah pesan..
"sekarang je awak betul2 boleh solat kat surau, tu pun kena paksa..
masuk uni nanti, takde orang yang boleh ajak dah..
atas diri kite sendiri"..


serius damn.. ! aku salutt apa yang ustaz cakap..
kalau kat uni ni, time tak sempat nak balik bilik..
orang bulan ramadhan dan bila ada hal kat masjid je aku pergi..
jujur aku cakap.. aku rindu kehidupan dulu2..
tapi takde orang nak buat sama2 ngan aku..
memang kubur lain2... faham2 je lah kan???
tak kan aku sorang2 nak jalan dalam gelap..?


duduk uni pun lain giler kehidupan..
biar masa sekolah dulu..
orang yang tak solat kat rumah, duduk hostel pun dah pandai solat..
tapi duduk uni ni.. takde maknanya...
dalam dua tahun, 6 sem aku as students matrik, uni ni..
macam2 ragam manusia aku hadap..
jenis tak solat tu memang ada lah..
kadang2 tu nak exam je baru solat... demn!
honestly, roomate aku ramai yang aku dapat mix..
belanda, arab, india.. macam2 lah..
ada yang pakai tudung, kadang2 free hair..
ada yang malu bila kawan2 dia tanya..
"kau solat?? kenapa?? "..
memang terkejut aku..
kawan dia pun macam nak ajak masuk neraka sekali jer..


aku memang tak suka dapat roomate yang kita tak kenal sangat and predict their behavior ..
memang dorang baik2.. tapi aku rasa bersalah..
nak guna cara apa untuk bertanya.. nak ajak dorang solat..
aku paling suka time duduk kat matrik...
roomate aku daripada tak solat, dah rajin solat, mengaji..
mungkin dia suka tengok kami bertiga cara macam tu..
dia pun rasa nak dekatkan diri dengan Allah lebih..
tapi sekarang, aku dah tak tahu camner life dia..


yang aku jumpa sekarang pulak..
Al-Quran dalam locker, telekung ada tapi tengok je..
yang aku sedih tengok.. bila dia bentang sejadah dia..
nak iron baju semata-mata...
tak de perasaan malu ke bila dikelilingi orang solat, tapi dia tak solat..


setakat ni aku hanya mampu mencegah selemah-lemah iman..
benci dalam hati..
mungkin dah tiba masa nanti..
aku akan rajin2 bertanya..


aku harap jugak..
mereka2 ni akan terbuka hati untuk menerima hidayah Allah..
sekurang-kurangnya, dapat mencari pahala sebelum mati..
insyaAllah cukup untuk dibawa ke akhirat..




8 shining LIPGLOSS:

mofaizmz said...

soklan "kau solat?kenapa?" tu soklan nk makan penampar..

cik ubi said...

dunia sekarg camni..arus dye da camni..

kite berusaha nga kudrat kire ade..:)

_ToMaToMeI_ said...

Kita sama2 doa moga diorang berubah ye...

niDa said...

kwn2 sy yg skola dulu sume time skola solat x tinggal tp skang bile kuar ramai2 sume pakat2 x solat. kdang2 sy sorang je yg pegi. klu diorg tnye pn sy diam je mls nk jwb. rs nye diorg pon tau nape kte kene solat.

tp kwn2 sy kt U ni ramai yg bila kuar x penah lupe tuk solat. saling ingat mengingati la org kata.

lain org lain ragam nya. yg penting tegur secara baik. mst diorang bole terima.

misz molecule said...

mofaizm : agak a...aku rase mcm nak kasi racun je terus.muahahha

misz molecule said...

cik ubi : yela.. cuba slagi bleh cuba

misz molecule said...

toma : insyaAllah.amin..

misz molecule said...

nida : manusia memang cepat berubah