Pages

Friday, March 4, 2011

di mana hendak ku cari??


Assalamualaikum wbt...


hidup kite penuh warna warni macam pelangi kan???
dan tak salah kalau nak samakan hidup ini dengan roda yang berputar,
kadang2 di bawah, kadang2 di atas...
hidup ini jugak.. ibarat budu dan cencalok..
busuk tapi sedap...
tak kisahlah kau nak samakan hidup ini dengan apa..
janji kau faham yanh hidup ni bukan selalu manis..
malah ada pelbagai perisa.. dan bila dicampur..
ia memang secukup rasa...


bila kau hidup dengan orang sekeliling..
makanya kau kena jaga hati orang sekeliling kau..
tak kisahlah kau kenal depan2 ke or dalam dunia maya sekalipun..
janji dia manusia.. even dengan binatang dan tumbuh-tumbuhan..
serta makhluk lain pun kita kena jaga..
sebab tu lah.. kalau yang berpenghuni kat asrama contohnya..
jangan cakap ikut sedap mulut.. jangan buat bising..
kita tak nampak makhluk lain..
so, kita kena jaga hubungan kita dengan mereka..
sedangkan kita tak nampak Allah pun, kita kena jaga.. ye dak??


dengan ibu bapa lagilah..
Syurga di bawah tapak kaki ibu..
perumpamaan itu bukan terbit sebab nak suruh kau cium tapak kaki ibu kau setiap masa..
tapi untuk menggambarkan bahawa besarnya penghormatan yang perlu diberi kepada ibu..
keberkatan hidup pula daripada bapa.. tak semestinya.. nak dapat berkat hidup pulak..
kena hormat bapa je.. pandai2 lah kau fikir mana baik buruknya..
yang baik dijadikan tauladan, buruk dijadikan sempadan...
Allah kurniakan kita akal..
gunalah sebaik-baiknya..
tak rugi.. sebab tu salah satu cara untuk kite menjaga dan mengelakkan diri daripada perkara2 yang boleh mendatangkan musibah...


masalah utama sekarang dengan guru..
mentang2 mak ayah kau datuk, tan sri, sultan..
kau pandang jelik kat guru2.. tapi tak semua lah kan macam tu..
mungkin kau dah lupa.. tanpa guru2 jugak..
mak ayah kau tak berjaya camtu..
ilmu itu perlu dicari..
tak bermakna kau dah kerja besar.. duit pun berbilion-bilion lemon..
kau perlu berhenti menimba ilmu dan fokus kat kerja kau je..
aku harap takde sape2 yang pegang persepsi sebegitu rupa..


berkat guru itu penting dalam menuntut ilmu..
tingkah-laku dengan guru iu perlu di jaga...
even bukan depan guru tu pun..
kau tak boleh sama sekali cakap belakang, ngumpat tentang beliau..
aku selalu rasa bersalah kalau ngantuk dalam kelas..
nak cakap aku ni pelajar dekan 4.0 every sem..
memang tipulah sangat..
amik chemical engineering ni kena tough, struggle giler babeng..
kalau kena marah tu, banyak assignment, stress tak dapat jawapan bila buat exercise tu perkara biasa.. tapi aku ni kadang2 manja.. kalau dah pressure sangat2.. air mata ni ngade2 je nak keluar.. sometimes lagi, kalau aku dah maximum fikir cari solution tapi tak dapat2 jugak jawapan betul.. aku terus tidur.. pagi esok lepas solat sunat baru aku buat balik.. senang kerja aku.. tak perlu nangis2 setiap masa.. hudoh sanga muka time tu. muahahaha..


kadang2 tu.. perkara paling jahat buat depan guru..
time dia ngajar kat depan, kita cakap kat depan jugak
maksud aku depan dia lah..
aku ni bukan jenis suka sangat cakap dalam kelas time guru ada..
melainkan kalau dah bosan, ngantuk tahap cipan..
aku suka recall2 sendiri sambil mulut ni terkumat-kamit ulang balik apa yang guru sampaikan..
tapi satu je lah pengaruh yang aku tak dapat tangkis..
kalau dikelilingi kawan.. aku lebih suka mintak kawan tu jelaskan..
kawan tu dengar apa yang aku faham..
kalau dah guru macam syok sangat mengajar..
sampai nak angkat tangan pun rasa serba salah nak tanya..
itulah cara aku..memang tak leh pakai..hahaha


tapi guru ni sensitip...
padahal ramai je yang cakap2 lebih daripada duniawi..
tapi kita yang cakap pasal topik yang dia ajar jugak yang kena makan marker pen..
kasut saiz 44.. aishkk..! memang tak aci..
aku kalau dah kena marah dengan guru ni..
memang nak nangis..tacink!
lebih2 lagi kalau first time seumur hidup kena baling2 marker pen..
mungkin hati guru itu terguris, tak boleh nak control jiwa raga lagi..
terus main campak je..
tapi macam tak patutlah.. at least, tegur cara baik..
lain orang. lain penerimaanya..
kalau lelaki aku rasa boleh lah kot main2 kasar..
ni kan perempuan.. tak kan nak guna cara kasar jugak nak tegur..?


lagi lagi aku rasa tak patut..
bila cakap pelajar2 dia ni dogol, bodoh, kosong..
memang lah ilmu yang kita dapat tak setanding guru yang dah memiliki high level education..
aku tak kisahlah dia nak cakap pelajar dia ni apa..
tapi itu kan satu doa..
even dia tak maksudkan..
tapi kata2 yang keluar daripada beliau tu..
adalah satu doa, harapan untuk pelajar..

aku sedih bila bandingkan ilmu guru dengan pelajar..
pelajar ni apalah sangat..
kalau dah bijak.. tak namanya pelajar..


last but not least..
kalau boleh..
mana guru2 yang aku ada buat salah..
aku nak mintak maaf sangat2 dari hujung rambut ke hujung kaki..
aku mahu sangat2 beliau halalkan ilmu itu..
selagi aku tak mintak maaf..
dan selagi aku tak tahu beliau sudah maafkan aku..
aku akan rasa bersalah sampai bila2...
dan mood aku memang hilang, negative zero dalam kelas beliau..



jangan sebab nila setitik, rosak susu sebelanga..


4 shining LIPGLOSS:

Mr feckry said...

gua teringat cikgu gua la.....

misz molecule said...

aishkk..ada buat salah ke??

ARJUNA.Inc said...

haa..ni cikgu da dtag..haha..nk mntak maaf x?nk mntak maaf x?haha..hurm..t nk tgok la..kalo time nga ngajar..ank murid wt bising..potpet2 kt blakang..sy blig dia ngan pen marker gak..haha..

misz molecule said...

hahaha..ni cikgu ganas..mintak ampun pak..grr