Pages

Tuesday, March 1, 2011

kenapa aku ???


Assalamualaikum wbt..


dalam kesunyian, pasti ada yang menemani..
aku tak pernah rasa di tempatkan hujung2 dunia..
walaupun bahagia tak selalu bertandang menemui aku..


dulu aku selalu basahkan pipi ini dengan manik2 suam..
walaupun ada peneman hidup..
manik2 itu sentiasa mengalir juga kerananya..
mungkin dia tidak tahu..
tapi aku mohon agar dia mengerti akan setiap apa yang terjadi..


"huh! ada pakwe macam takde pakwe je"..
getus hati kecil ieda..
ieda tak kisah lagi akan apa yang dia alami..
dia mula berkawan dengan sesiapa saja..
even pakwe dia tak suka dia terlalu berada dalam kelompok 'social network'..
tapi disebabkan layanan pakwenye sendiri..
dia terpaksa aku, bahawa teman perlu sentiasa ada di sisi..


dia mula mengenali seorang jejaka..
jejaka itu sentiasa bersusah-susah untuk dia..
walaupun pakwe dia jauh di mata...
tapi dia tetap letakkan pakwenya itu di hati..


dalam kesepiam berseorangan, dia tidak fikirkan lagi tentang pakwenya..
mengenali seorang senior..
buat dia mula bangkit dalam hidup..
merasakan bahawa dia masih berpeluang mendapat cinta daripada seorang lelaki yang amat sesuai untuk dirinya..


bayangkan..
setiap kali ke kelas, even tak satu kelas dengan senior tu pun..
asal jumpa je pakai baju sama..
asal jalan2 je.. tiba2 mata bertentang mata..
renungan tajam jejaka itu, terus membekas dalam hati..
apa yang dia mahu..
budak senior sorang ni turutkan saja..
sanggup bersusah-susah..


kalau kau di tempat itu..
adakah kau akan tersentuh dengan layanan itu??
adakah kau akan fikir lagi pakwe kau yang tak tahu menghargai masa semasa bersama???
adakah kau akan biarkan sahaja hati ini kosong..


sedang syok bermesej-mesej dengan pakwe..
masa itu umpama emas yang dilimpahi berlian..
bukan senang untuk mengisi masa melakukan perkara ini..
tiba2 masuk satu mesej..
ternyata senior ni seperti memerlukan aku pada masa yang tak sesuai..
aku buka mesej itu tanpa perasaan apa2..

" sudikah ieda jadi peneman abang?? "..

aku membalas..

" maksud abang..? ada projek kelab yang tak selesai lagi ke ek?? "

selang beberapa saat.. dia reply..

" peneman sewaktu susah dan senang abang.. abang mula sayang ieda.. dan abang tak nak rasa abang ni terlambat.. abang tak terlambat lagi kan?? "..




dalam hati mula berdetak...
" kenapa aku?? kenapa aku?? kenapa aku?? "

kenapa bukan aku je yang rasa semua tu..
kenapa dalam diri dia pun wujud perasaan itu??
tidak.. tidak.. !!
aku masih ada teman..
aku tak boleh tinggalkan dia semata-mata sebab aku suka..
orang yang aku sayang camner???


perasaan bersalah menghantui ieda..
siapakah yang perlu aku pilih???

7 shining LIPGLOSS:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

betul ke orang yang jauh tu setia?
betul ke orang yang jauh tu masih sayangkan kita?
betul ke orang yang jauh tu boleh bagi kita kasih sayang yang sepenuhnya yang kita mahukan?

kalau dah terdetik rasa tu, dan orang itu ada rasa yang sama macam apa yang kita rasa...
why not???

bagi OE lah... mungkin OE tak ada dalam situasi tu...
tapi disebabkan dia kata dia pun ada rasa yang sama pada senior tu...
tak salahkan kalau mencuba...

yang jauh tu, belum apa2 dia dah kongkong tak bagi bergaul sangat...
sanggup ke kita hilang kawan kerana pakwe yang seorang???
kalau OE, OE kata tidak...

mofaizmz said...

stay with the One.. haha..

p/s:baju amacam?

misz molecule said...

oe : 1st time ada org kasi komentar pnjg gilos2 cmni..

pe2 pun.. opinion oe ada btulnyee...

atas sumone tu lah cmner nak trime situasi tu

misz molecule said...

mofaizm : sweet..process pghantaran..sbb latest ad beberapa order lg.. so, ktorg nk hntr srentak..hup bsabar:)

shah-kayrul said...

pikir dan buat perbandingan yang terbaik...jangan tersilap langkah...

liyana said...

pilih org yg sygkan kite lebih.. :)

JIJI YU said...

hurm..aku algi pedih kot cite aku..ahaha..pompuan yang maenkan aku..last2 aku kena marah ngn pakwe die tak pasal2..