Pages

Monday, March 7, 2011

jangan paksa2. tak suka!


Assalamualaikum wbt...


kau perasan tak, budak2 zaman sekarang semua terover pandai kan??
kalau dulu yang masuk universiti.. berarak satu kampung..
kanmain kembang kencut hidung parents dorang..
tu tak cerita lagi yang dapat pergi overseas..
selama hidup tak mampu, anak dapat je peluang camtu..
tujuh ekor lembu kau sekali dia korban tanda syukur...


itu bukan topik utama aku...
aku just nak sentuh sikit peribadi aku yang agak kurang senang kena paksa..
apatah lagi dikongkong dengan orang yang aku tak suka...
tambah lagi dengan perintah aku macam dia tu pencipta aku.. demn!
dia ingat dia besar sangat sampai kita perlu ikut perintah dia ke, apa??


buktinye aku ni jenis tak suka dipaksa..
masa kecik2 dulu kan, memang kecik tapi perangai macam nak dewasa jugak lah.. dalam lingkungan umur lima tahun.. dah sekolah dah pun.. kalau korang kenal.. masih lagi wujud di negara ini.. tadika St.Teresa.. balik pada topik..
mama aku suka habiskan duit hantar aku pergi sekolah,
nursery, tadika.. whatsoever lah.. tapi aku ni kalau tak nak.. memang pendirian aku tetap sampai bila2 camtu..
ada satu nursery ni.. kawan mama pegang as a bos kat situ..
bukan setakat nursery.. makan sedap, mainan syok, ada tuisyen sekali.. tapi aku tak terpancing dengan semua2 tu..
aku tanya mama..

" kenapa nak hantar kak long situ?? "

beliau dengan tenang menjawab..

" nak suruh anak mama pandai membaca.. "..


aku tak puas hati dengan jawapan mama, plus hati aku langsung tak terbuka untuk ke nursery tu.. kalau sekolah, aku memang suka..kawan2 ramai yang sama umur.. tapi inikan nursery.. tempat all level of ages menyemak.. aishhkk! tak suka! aku terus godek2 almari.. cari buku cerita.. cepat2 aku pergi kat mama yang bersandar di atas sofa empuk di ruang tamu..


" mama.. dengar lah ni kak long nak baca.. kak long dah reti baca.. tak payahlah susah2 hantar kat nursery tu.. "

mama tengok aku, sambil senyum.. lalu berkata..

" bacalah.. mama nak dengar.."..

dengan harapan menggunung aku buat satu permintaan..

" kalau mama dengar kak long dah boleh baca ni.. janji takmo hantar kat nursery tu okeh?? "..

mama mengangguk tanda setuju.. aku langsung tak puas hati sebab mama tka sebut pun, " janji!".. nak tak nak.. aku kena tunjukkan jugak yang aku ni talented lebih daripada sepupu aku yang jadi sanjungan saudara-mara..

aku start baca..

" di sebuah perkampungan, ada seekor kancil. . . . ".. aku terdiam..

mama tenung aku.. dan bertanya..

" kenapa?? "..

aku sengeh2 tanya mama balik..

" ni nak sebut camner mama?? "

mama pelik.. perkataan senang plus kacang pun, aku macam tak boleh baca..

" y a n g "..

aku teruskan pembacaan... jumpa je perkataan ' yang ' lagi.. aku terdiam dan tanya mama untuk sebut apa.. korang bayang lah.. perkataan ' yang ' tu aku tak boleh nak spell-it-right..
malu dengan mama je bila fikir2 balik.. last2, mama cakap kena hantar aku jugak kat nursery tu.. as preparation nak masuk sekolah rendah, darjah satu nanti.. aku merajuk sampai menangis, meraung sekuat hati.. nasib mama jenis sabar.. mama tenangkan aku.. kalau aku kat situasi mama.. aku lempang aje.. " kite bakor je.. ".. hehehe..

bila aku tengok budak2 sekarang ni merajuk..
comel2 semua hilang kot..
aku pun terus kurang merajuk...
sape kata merajuk tu comel???


dan aku mahu tegaskan! aku memang tak suka orang paksa2.. lebih2 lagi kalau tak terdetik secebis pun dalam hati aku nak buat sesuatu tu.. melainkan aku ada kehendak.. bila orang paksa.. for sure aku terima aje..
jangan main2 dengan fatian athiea.. nanti kalau saya merajuk.. korang mesti tak nak pujuk kan?? aku pun malas nak tunjuk.. grrrr..


inilah dikatakan a girl with diamonds kot..!!


11 shining LIPGLOSS:

Mr feckry said...

sejibik macam gua

misz molecule said...

feckry : hahaha..jgn bagi kite mrajuk kan??nnti susah..heheh

Misz Jenny said...

tapiii...kalu xkna kongkong, mcm biar gitu je..ase bosan gak, sbb xde org nk marah..hehe

*suka kena marah.. :p

Frodo Baggins said...

aku x ble sebut almari dgn betul
bayangkanlah ... hahahhaha

mofaizmz said...

hahaha.. sesetngah orang merajuk utk menarik perhatian je..

adakah brperangai emo tu boleh dipanggil merajuk jugak?

Whoopz said...

X best ar maen paksa2.. X rawks.. :)

misz molecule said...

misz : suke ek?? ni nak kena marah ni.hehehe

misz molecule said...

frodo : almari?? hbs ko sebut aoe?? lori ek??hehehe

misz molecule said...

mofaizmz : itu psycho kot.hehehe

misz molecule said...

whoopz : taw xpe..cam jadah jer..

liyana said...

mcm sy pulak, jz go with the flow jek. ikt saje ape yg terbaek. hoho