Pages

Friday, February 25, 2011

cinta sebelah mata


Assalamualaikum wbt..


orang kata cinta itu buta..
sampai orang bijak pandai pun, kalau dah terjebak dengan cinta..
sanggup jadi buta ilmu sebab cinta..
buta nafsu sebab kenikmatan cinta..
buta segala-galanya...
berbeza dengan orang yang betul2 buta..


semalam aku dan rakan2 sibuk menghebah tentang PC Fair..
yang bakal diadakan di UiTM Dungun pada 27 Februari sehingga 2 Mac..
10 pagi untill 9.30 malam..
so, aku sebagai wakil, jemput korang ramai2 hadir..


dan aku harap, aku punya lelah dengan keluh kesah (ketiak peluh, ketiak basah) nya..
berbaloi-baloi macam celcom..
kitorang pergilah sampaikan flyers kat rakyat2 Malaysia di luar sana..
ada rakan2 yang malu..
tapi disebabkan amanah, kami buat seikhlas hati yang mungkin..
kepuasan dirasai bila semua flyers tu selamat diberikan ataas semua tangan2 yang menerima..
dan mereka tak buang, malah menggenggamnya, dan letakkan ia dalam poket atau handbag..
itu menandakan mereka masih amik peka tentang semua tu..


tapi dalam keseronokkan melakukan kerja2 berbakti ini...
ada sebahagian ragam manusia yang tak dapat aku lupakan..
aku menuju dengan muka happening giler2 kat semua orang yang ada kat town tu..
straight to the point aku kasi salam, beri, dan menjemput hadir..
tapi belum sempat aku beri flyers tu..
sorang pak cik ni dengan merdu berdesik berkata..

"saya tak bawak duit"..

ouwhh!!! kepanasan melanda.. sabar2..
ternyata mentaliti orang kite masih suam2 suku..
belum saturated dengan kematangan dan kehormatan..
suka memandang rendah kepada manusia2 yang pernah datang kepada mereka..
adegan kawan aku pulak..
baru je melangkah di hadapan sorang lelaki..

"saya tak nak beli.."

korang tahu respon apa mereka???
selepas bagi je flyers tu..
terus terdiam, baca dengan khusyuk..
dan tanda merah bulat terukir di pipi..
ibarat menempah malu sendiri...

pengalaman merasa bila kita sendiri yang menolak promoter2 bagi flyers..
aku dan kawan2 dapat rasai..
tapi tak silap aku.. semua orang yang aku bagi...
terima dengan tangan terbuka..
ada yang kami tak reti nak mulakan..
kami buat dont know.. then, bila ada kat tangan orang lain..
orang yang tak dapat ni macam curious nak tahu apa..
macam kecewa sebab tak dapat jugak..
ramai orang, banyaklah ragam..


dan aku suggest kat korang..
if ada peluang, sahut terus.. genggam jangan bagi lepas..!
korang akan rasanya sendiri..
pengalaman itu penting okeh..


whatosoever.. chill2 bebeh..


p/s : untuk maklumat lanjut tentang pc fair <klik>

15 shining LIPGLOSS:

Mr feckry said...

sabau je la..bukan mentaliti orang kite je, semua manusia lebih kurang macam tu

Barry Allen said...

peh mula dengan berpuisi dulu, ye?

ceotgilalensa said...

hahaha. macam2 ragam. suke part yang curios bila kawan dia dapat, dia tak dapat. nak jugak lah tu~
hahaha

nway, nice blog!!

shah-kayrul said...

INGATKAN KAT KL RUPER2 NYER KAT DUNGUN...BILA LA NAK ADA KAT KL NIE????

Farra Ya said...

nice en3.. =D

Akulah Aqilah Itu said...

haha. aku pernah jadi committee untuk mintak derma for satu badan NGO. lagi macam2 ragam aku jumpa. mentaliti tu, memang tak boleh ubah. =)

JIJI YU said...

heheh..jaohnye nak pergi pc fair pon..

misz molecule said...

agk la..suka berada dlm klompok katak bwh tmpurung

misz molecule said...

barry : hhahaha..cam klaka

misz molecule said...

ceot : nak jgk la tu..tp tak trpilih.hahah

misz molecule said...

shah : ntah lor..

misz molecule said...

farra : :)))

misz molecule said...

aqilah : mcm selekeh j fikir cmtu.

misz molecule said...

jiji :haha..tp meriah giler kot..

ceotgilalensa said...

mestilah!!!!! hhehehehehe