Pages

Sunday, January 30, 2011

i don't want to hear about that!!



Assalamualaikum wbt..


lumrah hidup ada yang tersurat serta tersirat yang mewarnai setiap perjalanan..
aku bahagia apabila detik2 suram sentiasa dihiasi dengan gelak tawa ibu tercinta..
semalam entah kenapa hati ini tiba2 berubah..
bukan sayang bertukar kelat..
tetapi janji pada diri untuk membekukan sahaja setiap mainan mimpi tidak terlaksana..


aku dan mama jenuh menunggu adik yang sedang perjalanan pulang dari kotaraya ke kampung halaman.. menggunakan keputusan PMR tahun lepas sebagai tiket untuk menyertai lawatan yang banyak ditaja oleh pihak2 atasan.. itu bukan masalah besar untuk mama melepaskan anaknya bersosial secara baik, lagi sihat.. sedang sepi menyelubungi jiwa.. teringat aku akan mimpi semalam.. bagi aku agak kelakar untuk dikongsi bersama.. memandangkan keadaan mama tidak menentu dari tadi.. aku mengambil peluang bersama ini untuk membuat mama terus senyum mengukir bibir.. terus riang dengan tawa..


aku : mama..semalam kak long mimpi something..

mama : mimpi apa??

aku : kelakar giler ma.. lama jugak..terjaga tidur balik pun boleh bersambung lagi..

mama : kenapa ??

aku : gigi kak long kat bawah yang jarang2 ni semua patah.. pastu bukan main try control lidah tak nak sentuh gigi bawah.. kalau sentuh habis lah patah.. kelakar2..

mama : astaghfirullah.. siapa yang nak mati ni kak long??

aku : haaa?? ape ke bendone mak aii??

mama : orang cakap kalau mimpi gigi patah ada orang nak mati..

aku : ishkk..mama..percaya benda karut camtu..

mama : kalau mama yang nak mati pun ada betul jugak.. tadi masa kat rumah tok, mama rasa sakit sangat2 macam nak tercabut nyawa dah..

aku : mama.. jangan lah cakap camtu..


aku sesal membuka perbualan itu.. sumpah bukan itu yang aku mahu dengar daripada mulut mama.. benarkah setiap mimpi ada yang tersiratnya?? bukankah mimpi itu mainan tidur??
baca doa banyak kali pun.. syaitan masih mengganggu anak Adam.. jahat sungguh perlakuan syaitan.. pantang melihat anak Adam dihiasi tawa yang ikhlas untukNya..


aku mohon agar apa yang mama cakap itu tiada benarnya..
cukuplah kesedihan menghantui aku..
aku masih tidak boleh bayangkan hidup tanpa mama..
harapkan papa.. masih tidak faham naluri anak perempuannya..
cukup papa sebagai penambah rasa tawa aku selepas mama..
sesungguhnya Syurga itu di bawah tapak kaki ibu..
aku masih belum bersedia untuk kehilangan Syurga itu...
sampai bila2..



9 shining LIPGLOSS:

Mr feckry said...

doankan mak lu sehat sejahtera

Ain Zulaikha said...

hohoohohoho semua itu karut marut okey...

PeNgEmiS dUniA said...

doakan bukan kematian ok :)

mimpi yang boleh ada kebenaran apabila seseorang tidor dalam keadaan wudhuk , menutup aurat dan menghadap qiblat . kalo x , insyaallah mainan syaitan je . jangan pk sangt ok ! chill !

Mr. Swift said...

Justin Bieber? Err. Okeylah kut. :p


Mr. Swift Currently Posted : Aku Dan Hati Dan Otak. Bagus! Tak bagus!

misz molecule said...

feckry : adios der...

misz molecule said...

ain : tu lah ..

misz molecule said...

pengemis : okey..thanx 4 da info..

misz molecule said...

swift : erkk.

copycat said...

mimpi mainan tidur jer..