Pages

Friday, December 31, 2010

hidup untuk mengasihi, bukan memusuhi ..


Assalamualaikum wbt..


sesudah je solat Subuh, terus online..
hari ni dah last day tahun 2010..
ternyata setiap tahun memang banyak dugaan, pahit, manis hidup..
biasalah.. kalau takde semua tu..
bukan perencah kehidupan manusia lah kan??


thanks a lot untuk my beb sorang ni..
Syahirah name diberi, secomel tuan empunya diri..
sebab give aku text bau2 cinta..
sweet, loving and caring giler aku bace tengah maimai pagi tadi..
semalam agak tak sihat after lunch dengan mr.daifa..
ikan siakap bakar masak sweet sour..
sumpah best! tapi disebabkan dia mintak aku habiskan sorang2 ikan seberat 3.5 kg tu..
memang makan tak hingat dunia larh.. sampaikan balik je, terus tidur..


tapi bile terjaga.. terus ke bilik air untuk segmen cuci-mencuci..
tak kan masuk tidur, korang tak bersuci langsung??
tak beragak pulak kalau kau mimpi pelik2 semalam kan??
dan seperti biasalah.. bile dah bangun, agak susah nak tidur balik..


mama selalu pesan sejak dalam perut beliau lagi*bapak menipu..

" before pejam mate, maafkan kesalahan orang yang dah sakitkan hati kite.. "..

aku pernah tanya mama..

" kalau orang tu buat salah, tapi dia nak kita mintak maaf.. kita dah maafkan sekalipun, kalau dia tak maafkan kita camner?? "* faham tak??

time tu mama tengah drive, sempat lagi baliau menjawab..

" up to dorang lah camner.. yang pasti kite dah try nak settlekan hal antara jiwa manusia, maybe dorang suka membesar-besarkan hal dengan Allah la pulak.. "


sembilan belas tahun aku hidup, insyaAllah aku pegang nasihat mama tu..
sebab tu kalau aku sakit hati dengan seseorang macam nak meletup sangat..
aku rase lebih baik aku tidur.. sebab before tidur je aku boleh tenung, motivate segala bagai yang terjadi.. plus, multiple, divide, substitute, minus, power of root dan algebraic semua.. baru ion2 campur dengan metabolism badan at excited a.k.a stable state balik..


memang cakap tu senang.. hakikat, complicated jugak nak maafkan orang.. lebih2 lagi kalau ada yang bunuh ahli keluarga kite.. kau nak biar camtu je ke?? bukan itu yang aku maksudkan sebenarnye.. takkan lah kite nak pembunuh tu hidup senang-lenang kan?? habis la dunia kalau berbekalkan generasi sebegitu rupa.. tetapi sekurang-kurangnya.. kite cuba untuk memaafkan.. kau nak biar api amarah itu bertukar jadi dendam ke? then. mulalah dendam itu membinasakan diri.. jelas kelihatan di situ, keimanan kau dah makin berkurang..
amik wudhu', sujud pada yang Esa dan dongak ke langit, mintak yang baik2 seikhlas hati.. hanya Dia yang boleh tunjukkan jalan penyelesaiannya..


seorang teman pernah bersuara pada aku..

" marah2 yang kite pendam lame2 ni tak elok.. nanti hati kite sakit, dendam tak tentu pasal..
lidah kite jage selama ni, mula menghambur kate2 kesat, makian.. graf dosa naik senang2 je..
cuba bingkaikan hati yang penuh calitan hitam tu.. moga merah darah menyalut hati baru ini kembali.. orang yang sedap2 maki manusia ni kurang kasih sayang. mungkin ibu bapa mereka tak beri perhatian secukupnya pada mereka.. tak pun, dia lebih suka tunjukkan bahawasanya keimanan dalam dirinya makin berkurang. kau suruh dia hadap, sujud Allah lame2.. tazkirah diri.. biar dia sedar, tingginya langit dan bumi itu.. "..


yesss. jujurnya, aku jatuh cinta dengan setiap kate2 beliau. matang dan penuh sedar diri..
aku bersyukur dikurniakan sahabat2 yang macam2 peseng (ragam).. aku hidup hanya untuk mencari teman bergelar sahabat.. bukan musuh.. kalau aku dah mintak maaf berkali-kali tapi tak reti nak maafkan orang sampai tunjuk perasaan dendam, siap bawak hamba2 berperangai firaun bersama.. akal mereka mungkin dah rosak. tolong polish hati cepat2, before hati kau sendiri yang cacat. tak kenal mane hitam, putih dunia.. kite manusia semua same. salah silap tu tak pernah lari dari dunia bergelar manusia..


bebaskan hati kau daripada dendam.
pasti kau akan lihat hari2 kau penuh dengan senyuman.
penuh dengan hila dan tawa.
itu yang aku mahu untuk hidup sebagai teman..
pasti muka kau lagi berseri bila senyum kan??


benci akan musuh.
sayang akan kasih.
suci dengan sayang.
kelat dengan kebencian.


p/s : maafkan kalau ada kate2 yang mengguris hati.. kita tutup buku lurah dendam 2010, carilah kebahagiaan di 2011..



22 shining LIPGLOSS:

Cik Liyana said...

masa mematangkan kita kan ! belajar dari pengalaman....happy blogging !

cahaya izzaty said...

best ;)

aliza said...

dendam mmg x kan ada kesudahan nya.
selamat menyambut tahun 2011.
moga semuanya berjalan dgn lancar :)

Puteri Iqa Izyan said...

tak sangka betul 2010 dah habis.
:))

eyh.welcome back to dungun. hehe

Ain Zulaikha said...

biasa lah, hidup tak selalu indah.. ada je masalah yang timbul.. lagi2 tahun2 akan datang kita tak tahu apa lagi akan jadi dekat kita.. tak pe, insyaAllah, kita boleh jadi orang yang kuat dari hari ke hari.. selamat tahun baru :)

RIAN said...

saling mengasihi membawa ketenangan dan kebahagiaan~

=.)

Yutaka Mushimura said...

kui3x...jgnlah bermuram durja..

nanti jadi durjana ningsun....:)

JIJI YU said...

siyes ke sebeso beso ikan siakap tu makan sorang..dasat tol..

Fxysche Nas said...

sob sob...
minta maaf salah silap kite ye

hehe =p wlaupun baru kenal..mane tauuuu ;)

hppy new year ^_^

DailamiDaniel said...

Lunch ke dinner?
bkn 3.5kg la.. 350gram..

iwan_dextrous said...

nice entry..ap pun yg terjadi yg penting niat kte tu btul..


Dextrous cyber life

misz molecule said...

cik liyana : yep.. smakin lame, kite smakin tua..semakin dkat dgn hari kmtian kite..

misz molecule said...

cahaya : trimas:]

misz molecule said...

aliza : hepy new year too:)

misz molecule said...

iqa : owhh..tidak mungkin..

misz molecule said...

ain : terime kasih untuk kate2 itu..:)

misz molecule said...

rian : betul tu..senyum::)))))

misz molecule said...

yutaka : gua mahu ukirkan senyuman saja thun baru ni:)

misz molecule said...

jiji : a'ah..tak muat pingaan kot..hhehee

misz molecule said...

nas : epy new year 2 3 4 5:*

misz molecule said...

dailami : owhh..syg silap la ni..

misz molecule said...

iwan : yeah..smue bermula dgn niat..