Pages

Monday, December 27, 2010

bayangkan.. imagine dalam2,,


Assalamualaikum wbt..


first of all.. memang heaven rumah Datuk Abdullah ni semalam even tanpe beliau dan isterinya..
tak sia2 anak sulong dan bongsu beliau tak mandi awal semata-mata nak tengok bola..
tahniah buat pemain Malaysia.. lazer dop lazer.. rezeki tu boh!! hahahha..
tapi kite tak leh suke suke sangat.. ujian pada 29hb ni masih menunggu pemain Malaysia dan warganegaranya..*cewah.. matang giler ayat gua..so, same2 lah kite berdoa untuk kemenangan Malaysia.. tak pun, jom pakat ramai2 pergi Indon.. zoom zoom..


okeh2..bukan itu topik utama gua.. memang dah lari tajuk tu..sampingan saje..
begini hal utama nye.. dunia sekarang penuh maksiat..
maksiat situ maksiat sini.. dan betullah..
memang ini tergolong dalam tanda2 hari khiamat dah makin dekat..
so, bawak2 taubat.. sesungguhnya, pintu taubat masih terbuka..
Allah kan Maha Pengampun, Pengasih lagi Penyayang..
gua nak ceramah lebih2 pun, gua bukan arif sangat tentang Islam macam alim ulamak..
sekurang-kurangnya, gua cuba memahami erti Islam sebenar..


gua mahu bercakap dan kongsi renungan bersama-sama kaum gua..
kaum adam pun gua harap boleh jadikan pedoman bersama..
rajin2 lagi.. kau sharingg is caring lah dengan orang lain..


bayangkan sewaktu kau sedang berasmaradana tepi pokok..
tibe2 kau dibelit ular..

bayangkan kau dan pasangan cium mulut, rakus bagai nak rak..
tibe2 mulut kau dengan dia lekat tak boleh pisah macam kembar siam..

bayangkan parents kau takde kat rumah sebab sibuk dengan mengajar orang mengaji..
mereka percaya kat kau untuk jage rumah ni..
belakang mereka kau seronok2 berzina, buat seks tak hingat dunia..
tetibe pihak JAKIM datang, kebetulan parents kau balik dan tengok
kau dan couple kau relanjang tanpe seurat tali..
bagaimana kau rase perasaan mereka??

bayangkan kau tengah meraba-raba dalam kereta..
sambil si pasangan drive..
tetibe lori langgar dan lenyek kau dari arah hadapan..

bayangkan kau tengah peluk si kekasih erat2 plus ketat2 dalam hujan yang romantik habis..
dengan parents pun tak pernah camtu..
tetibe petir sambar menyambar dan kilat meancar-mancar ke atas korang..

bayangkan kau tengah renung tajam sambil bertentang mate dengan si jejaka tu..
tetibe mate itu keluar gare2 kena tikam dari belakang..


aku pernah terdengar satu cerite..
ada seorang lelaki, pergi hantar susu ke rumah seorang perempuan ni..
lelaki itu melihat perempuan ni tanpe berkelip, dan mereka same2 bertentang mate..
lelaki ini terus menghantar surat menyatakan keinginannya untuk berjumpa si perempuan setelah melihat matenya yang begitu memukau dan menambat hatinya sehingga cinta itu bertandang dari mate, kemudian jatuh ke hati..
sampainya lelaki itu di rumah perempuan ini keesokkan harinya..

lelaki ini bertanya pada salah seorang bibiknya..

" cik, tumpang tanye.. mane tuan rumah ini ye?? "

bibik itu menangis teresak-esak tidak boleh menahan sebak..

" tuan tidak mahu menerima mane2 tetamu setelah menerima sepucuk surat semalam "..

terus datang rasa bersalah dalam diri lelaki itu..

" tapi kenapa ?? "

bibik itu menjawab ..

" tuan mencungkil matenye setelah mengetahui jejaka yang mengutus surat itu terpikat dengan lirikkan matanye.. "


gua kongsi cerite ni bukan nak kau cungkil mate kau sebab pandang lelaki ke, ape..
tetapi, lihatlah bertapa rase bersalahnye perempuan itu akan maksiat yang dia sendiri tidak sedar. yang dia telah lakukan..


LBNL, if kau nak kenal dengan mane2 lelaki untuk dijadikan teman hidup kau pun..
jangan mencuba untuk mengenalinya sehingga di bawa ke ranjang.. tidak perlu tunjukkan cinta ikhlas kau sampai sanggup taruh maruah kau..
jagalah ia, kerana itulah mahkota kite..



sesungguhnya, maksiat itu memang best kalau kau ikut nafsu..
dan ia memang melalaikan.. tiba mase, maksiat yang kau cipta sendiri itulah yang akan membinasakan kau.



21 shining LIPGLOSS:

Fxysche Nas said...

uhuh...ngeri pule
ok2..lepas ne tak cium2 da..hehehehe..
xdela..=p

mohon dijauhkan dari semua tu!!!
amiin

athiea said...

nas ngade2 kucing:)

Yutaka Mushimura said...

entry yang syahdu...

aku memang xde aweks nak wat camnie

aku terharu mengenangkan parent2 dioarang....

alangkah hibanya aku...:(sob.sob.)

O'gosh said...

owh...terbaik dari ladang...

dah kawen xpe kan...hehe

RIAN said...

semua tak mustahil.
huhu~

O'gosh said...

Nasihat yang berguna....TQ..

hiro said...

keh2..pandai betei pandangan lu.

Ain Zulaikha said...

takut kan, harap2 couple kat luar sana sedar semua ni.. thanks share.. ceh padahal sy selalu kot pandang mata afgan depan laptop hehehe

Wahidah said...

agak matang entry ne..tp suke sgt....

maruah tu mmg kena jaga..:)



malaysia menang eik...suke sgt..:)

Iznie said...

nauzubillah min zalik...semoga Allah mnjauhkan kita dari semua perkara buruk itu...huhu
tp cerita tu kan...actually ada sirah pada zaman nabi dulu tak silap...thnks atas peringatan yg baik...jazakillah dear!

p/s: best giler msia menang....rasa nak gi indon jer nnti...hrp2 akan terus konsisten n buat better kat sne nnti kn...hehe

Semarak Api said...

kalo tgh2 buat mksiat Allah trik nyawa abehla..xsmpt nk taubat.tringt lak tgk cter diantara garisan yg mng drama tbaik angrh skrin tu.hehe

athiea said...

yutaka : ksiankan prents dorg??

athiea said...

o'gosh : xpe2..dah kawen..jge mlek2:)

athiea said...

rian : btol2..nothing impossible*translate blik..

athiea said...

hiro : pah ceroh betei...

athiea said...

ain : baru tahu awk mint afgan.hahaha

athiea said...

wahidah : yela.hidup malaysia!!

athiea said...

iznie : mmg crite sirah..tp tak ingat sgt..tu mls nak petik mne2 ayt..

athiea said...

api ; tu la y gua nk smpaikan ekceli..

Yutaka Mushimura said...

aku sgt2 takut andai saja aku berada kat tempat parent diorang...

huhuhu..mane nak letak muka...mana..mana...seperti nak meraunggg jaaa tawu...mungkin itu perasaan aku ja kot...maklumola...aku kan single.:)

athiea said...

ahahahaa..ye2 je la tu ko..