Pages

Monday, November 22, 2010

nek.. berkenankan saya yaa??


Salam..


ini kisah 10 Zulhijjah..
gua ulang..
kisah 10 Zulhijjah..
Yaa..itu tarikh keramat bagi hari pengorbanan umat Islam..
dan gua anggap itu amat manis untuk dikenang..
dan amat pahit untuk ditelan..


seperti sediakala..
pagi2 lagi gua dan family siap2 untuk pergi bersolat sunat di masjid..
lain yang dirancang..lain pula yang jadi..
biasalah.. kita hanya merancang, Allah yang tentukan..
tempat persinggahan kami setelah berjalan-jalan menuju ke dalam kampung..
adalah surau.. tak salah kan solat kat surau??huuhuhh..


namapun surau.. so, orang yang ada kat situ ramainya nenek2 tua yang agak uzur..
tetapi masih bisa untuk menunaikan kewajipannya sebagai seseorang yang beragama Islam..
gua cepat2 salam dengan penghuni surau yang awal datang dan penuhkan saf di hadapan, duduk bersimpuh sebelah nenda..
nenek2 yang sebaya dengan nenda kesayanganku amek kerusi dan
fulfill saf di belakang..
aku macam segan lah jugak..
bukan semua orang gua kenal.. semua duk tanya ..
anak siapa? cucu siapa? tinggal kat mane?
huh! jenuh gua nak jawab..


tetibe datang la sorang nenek yang gua agak mula2 masuk tadi..
tak bersalam lagi.. nak ditebarkan sejadah di hadapan beliau..
beliau tak nak.. dan seperti mahu menggapai kerusi berdekatan..
gua pun lekas2 lah tolong amekkan kerusi tu..
untung2.. nenda gua jugak yang kena puji.. muahahah*tak terfikir pasal pujian pun time ni..
dalam hati..
" owhh.. uzur jugak rupenye.. "
semasa semua orang duk khusyuk mendengar takbir..
gua pun turut layan dan ikutinya..
nenek sebelah gua bertanya..

" anak siapa ni?? "

gua senyum..dan jawab..

" ermm cucu che su ".

nenda gua menyampuk

" cucu hambe.. anak zar.. "..
sambil menunding ke arah mama aku..

nenek itu menyambung pertanyaan..

" ada gu (pasangan) tak lagi?? "

gua kaget.. ape yang gua faham..kawan yang menemani datang ke surau..
nenda gua sekali lagi menyampuk..

" belajar lagi.. tak leh fikir lagi.."

gua senyum..dan meneruskan layanan agak khusyuk gua dengan takbir..
gua seperi perasan lebih yang nenek tu perhatikan gua..
sesudah solat pun seperti perhatikan gua..
gua macam perasan lebih2 sangat laa..
tapi gua tak berani tengok..gua jeling2 dengan ekor mata saja..
tapi kalau betol..
nak je gua tanya..
" berkenankan saya ke???bawak rombongan yaa.."*grrrrr..


balik dari surau..nenda gua bising2 depan sedare-mare..
"tadi che . . . . ( gua lupa namanya ).. tengok2 si atin ni (nama samaran kat kampung)..
kenang moohnye..(berkenan kotnya).."
gua tak suka lalu berkata " tidak" pada setiap kate2 nenda gua..
sedare-mare gua ramai duk nyampuk lagi..
"boleh kahwin dah ni.."
"ada dah tu.. tak payah lah kenal2 kat orang lain lagi.."


gua serius tak suka kalau orang duk cakap sal kahwin dengan gua..
gua baru 19 tahun okeh??
tak ready haprak lagi..
kawan2 lelaki yang ada pun gua tak rase boleh buat laki lagi.haahha

The girl (? Pictures, Images and Photos

gua cadang..
kalau dah ready nak kahwin..
gua nak buat interview kat mamak2 yang berkenankan gua..
pastu buat pelbagai peringkat nak tapis yang terbaik.haha
alaa.macam ujian dari segi mental, fizikal, zahir, batin.muahahaha
dan gua rasa lelaki2 kat luar sana pun perlu buat sedemikian.keh keh keh keh..




p/s : jangan amek serius setiap kate2 gua.. kadang2 gua suka bergurau:)




26 shining LIPGLOSS:

Puteri Iqa Izyan said...

hahaha.sudah la fatin..
tak lame lg la tuh :P

Syafiq Rosli said...

wow..klau org tua da berkenan tuh xlma lg kot..:)

fatian athiea said...

puteri : gua tak mau kok..hahaha

fatian athiea said...

syafiq : mintak jauh lagi la setakat ni.huhuhu

Yutaka Mushimura said...

hehhehe..buat temuduga..

kretif idea tuh...aq berminat untuk ditemuduga gok..woohaaa:)

fatian athiea said...

yutaka..cpt la ec borang..nnti ko org ptama ak intbiu:)

hamzah ian said...

ah sudah...

Solihin Zubir said...

haha.. elok sgt la tu.. skang nie musim cuti skolah..
benda baik watpa nak tangguh.. hehe..

hackshitam said...

cehh..
lu bajet hottt..
kah kah kah..
tp boleh gak gua masuk lineee...
kosong x?haha

Semarak Api said...

hahah..nenek tu gi solat smbil2 crik jdoh tuk cucu die kot.alahaii..bruntung tpilih.haha

hey sis,disable right click tu da cool da.tp kn remove gk image link tuh.kalo x, if org click kt picca tu,still boleh copy.
ade tutorial here bole refer :-

Tutorial nak block orang dari curik harta blog

Heidi Shafiq said...

peh.. market siot ko ni.. :D

nurayunni said...

gelak sorg2 baca en3 nie...

fatian athiea said...

hamzah : berat dos..hahaha

fatian athiea said...

solihin : slagi xanta rombongan slagi tu gua xleh nak move on.hahaha

fatian athiea said...

hackshitam : gua da ckp kat lu..ec borg pliz..intbiu dlu.kehkeh

fatian athiea said...

semarak api : a'arh.. untung gua..hekkk4..trimas dear:)

fatian athiea said...

heidi : well.. ko xknl lg ak.hahaha

fatian athiea said...

nur : gua bukn men geram lu glak plak..hehehee

hackshitam said...

intibiu?
alarr..
xnk lah..
xpndai..
hahaha

gELapTerAnGDuniAKu said...

nikoh2 la mg..hahaa

athiea said...

hackshitam : ecece..bkn ko nk g blajar pun ..kna intbiu ke? haprak!!

athiea said...

gelap : bereh boh!!hahahaah

hackshitam said...

lor..
kate kena amik borang intibiu.
haha

athiea said...

hackshitam : aku bkak 24 jam je borang.. ko byk ckp.lmpang!!!haahha

hackshitam said...

wahh..
dah kena lempang dahh.
=(

athiea said...

lu memang tmpat gua lmpang2.hahaha