Pages

Sunday, August 14, 2011

fireworks terlebih power- kisah 6


Assalamualaikum wbt..

ada tiga sekawan, sorang puasa, sorang lagi tak puasa sebab tak ingat nak niat semalam, sorang lagi puasa separuh hari sebab teliur dengan chickedies kedai mak esah. no wonder sebab mereka baru tujuh, lapan tahun. bukan sesempurna dan mampu menjadi seteguh Muhammad..
mereka sedang berbincang sesuatu. " ok SET! malam ni semasa tarawikh taw, jangan lupa. "..

selesai berbuka puasa..
tiga sekawan, ali, abu, amin cepat2 menghabiskan hidangan yang tersedia untuk mereka..
mereka memakai baju melayu lengkap.
tanpa menunggu ibu bapa masing2, mereka berkumpul di pondok usang rumah pak mat.
" jom kite amek barang kite ".. ali mengajak dengan bersungguh-sungguh.

sampai di suatu tempat.
abu pasang niat.
" aku mahu kampung ni gegar macam gempa bumi ..amacam? "..

ali dan amin mengangguk..
mereka buat touch up terakhir dengan meletakkan starter lampu kalimantang..
" sumbu dah link, semua da complete. jom kita bawak ke semak belakang untuk mission possible kite,." kata amin..

mereka mengangkat mercun buatan sendiri tersebut.
baru nyalakan sumbu.
'KEBABOWWWW!! '.
dentuman kuat mengejutkan isi2 masjid yang sedang bertarawikh..
nasib tok imam jenis tak melatah.
hampir tersembur perkataan 'opocot' dari mulutnya.


malang tidak berbau..
beraya kat hospital la jawabnya si abu, ali dan amin..
sorang hilang jari kaki, sorang hilang jari tangan, sorang hilang telinga sebelah.cun!



aku time kecik2 kenal mercun bawang, ketupat, naga, bola je.
tu pun biasa main bunga api dan paling extreme mercun naga..
jangan harap aku nak sentuh mercun merbahaya yang lain.
aku tak nak hilang jari...ngeeee

17 shining LIPGLOSS:

diba said...

bhaya2~

sizuka[Izzati] said...

biasa main bunga api je.teeeheee.kalo mercun yg paling rock pun mercun bawang HAHAHA.

sifu im said...

haha ko men mercun bawang je??wt malu je

bighagenjo said...

betol betol betol! mercun menyusahkan kaum sejagat. apa aku merepek nih.

dhiera said...

saya pernah bersubahat dengan ayah main meriam buatan~ he
best woo...lawan-lawan bunyi dengan jiran sebelah. masa ni dah pakat ramai2..

EpoLįƒ¦siKunang2 said...

Dulu nak dapat mercun senang2 ja, sekarang nak beli pun dah macam orang jual ganja nak sorok2. huhu ;p

misz molecule said...

diba ; agakla kan?

misz molecule said...

sizuka : same goes to me darl~

misz molecule said...

sifu : ok la tu dpd tak men lgsg.hahah

misz molecule said...

big : ko mang suke merepek.haha

misz molecule said...

dhiera : mcm kejam kot bunyi bsubahat.hahah

misz molecule said...

epol : ye ke?gua lme xbli kot.xtahu cner skan.hahha

buDAK keCIK said...

betul2. ak main mercun kedai je. ape brg nk kasi touch up lebih2. kalu ak ni pakar bom atom xpe la gak nk buat meriam buluh yg bley kasi gegar 1 malaysia ni. bhaaha

misz molecule said...

agk la..

sifu im said...

ok lg tu pak imam x melatah..
zaman aku pak imam ngn makmun berhenti terus terawih..haha

misz molecule said...

lg xleh blaaa..kantoi xkhusyuk la tuwww..hahah

EyqaLuvender said...

hehe...iqa rndu nk maen mercun...slalu join ngn adeq bongsu yg laki 2 la...ta sbr nk blk umah....heee.^^