Pages

Friday, April 1, 2011

kepala IKAN


Assalamualaikum wbt...


serious penat kalau dekat2 nak exam ni lah baru pelbagai aktivitas gatal nak join.
konon pelajar cemerlang. padahal test melambak minggu depan for three critical subjects, haram tak study langsung lagi. honestly, sem ni aku memang teruk. pemalas.


sedang aku hitung2 masa nak rest sikit plus study sikit, riadah sikit, makan sikit.
terasa pulak macam tak nak pergi mana2. just nak duduk kat meja. ngadap semua buku.
biar khatam semua subjek. wow! memang tak lah kan.
belakang aku pun dah sakit duduk atas kerusi plastik ni sampai pukul 4 pagi tadi.
pahtu bangun tak tidur2 dalam pukul 5 lebih tadi.. jangan tiru aksi ini okeh?
tak sihat untuk kesihatan. masuk dalam kepala apa yang distudynye pun berapa percent jew..


aku mengidam sangat2 nak makan ikan keli masak cili api.
tiba2 teringat, mama aku pernah cerita..
dulu2 kalau adik beradik mama aku masak je ikan keli dalam kuali tu.
nenek aku terus amik kuali tu buang.
beliau tak suka ikan keli. geli katanya. kepalanya pelik.
aku peduli apa. asal ikan tu sodaapp dimakan, rasa lemak2 sikit. gasak aja..
satu kerugian kalau mengharamkan yang halal dalam hidup.muahahaha..*jahat giler statement.


terngiang-ngiang pulak cerita ustaz aku.
orang Yahudi ni bijak sebab tak makan kepala ikan.
kalau dorang masak. mesti pancung kepala ikan tu dulu.
khuatir zat kimia, tak silap aku mercury kot yang agak tak boleh ngam dengan neuron otak terkandung dalam kepala ikan akan mix dengan minyak yang dibuat goreng ikan tu. tetapi daging ikan dan minyak ikan amat baik untuk otak. so, kepada ibu2 yang nak susukan bayinya, digalakkan makan roti+salad+daging ikan. biar otak anak tu nanti lebih ligat setanding Aristotle.


tapi yang aku guling2 gelak tak henti bila kita compare orang kite dengan orang Yahudi..
jauh berbeza kan?? bukan aku nak agung2 kan dorang, tapi kita sendiri tahu bahawa kepala ikan tu memang tak elok dimakan. but now, around Malaysia kita boleh tengok betapa pesatnya perkembangan perniagaan RESTORAN KEPALA IKAN..kalau orang Yahudi datang sini pun akan cakap.. memang meruntuhkan masyarakat. nak ajak ramai2 jadi kepala ikan lah tuw..


lain kali kalau nak masak ikan. sama2 lah kita buang kepala ikan tu dulu.
memang pelik nak masak ikan yang tanpa kepala.
tapi itu sebaik-baiknya untuk menjaga tahap mentaliti kita agar kuat ingatannya.


better kualiti ke, kuantiti??
you have the better choice for yourself.
entirely agree if dahulukan kualiti than kuantiti rite??
sama2 kita fikir dalam2 sayang..


10 shining LIPGLOSS:

sizuka[Izzati] said...

biasanya kuantiti dulu.kehkeh.but yes, haruslah kualiti itu lebih penting :D

Yutaka Mushimura said...

abes..kalu dah terpaksa makan kari kepala ikan..camner weh???aku dah dijangkiti merkury ikan...huhuhuhuuhuhuh...

:(

Myra Arshad (: said...

tapi kepala ikan bakar sedap. cam mne? wuuu T__T

Encik Psychopath said...

jangan la di ratah kepala ikan tu. masak sekali takpe.

misz molecule said...

sizuka : KUALITI AS WELL AS KUANTITIsy..kuantiti pnting sbb nk knyg.heheh

misz molecule said...

yutaka : asal lak tpkse?? mkn la gigi ikan..hahahha..

misz molecule said...

myra : YE KE??XPERNAH PULAK GUWA TRY MKN..ADEHH.HEHEH

misz molecule said...

encik : masak la tak boleh..sbb zat kimia kan akn kuar sekali tym msk tu..

Misz Jenny said...

makan je sume....senang cite..



hihihi...


adakah nasihat ini bleh dipakai?

misz molecule said...

tak boleh la syg.hehehe