Pages

Friday, March 11, 2011

jangan dustakan yang haram


Assalamualaikum wbt...


clear day..
semalam gerimis membasahi bumi..
bau tanah cukup tersemat dalam diri..
tenang untuk aku berbicara panjang hari ini..
teringat dan terhantuk dengan 1001 pertanyaan dan jawapan..


sedang aku berbicara dengan seorang teman dua hari lepas..
dia begitu sedih mengenangkan hubungannya dengan si jejaka..
mungkin hidupnya lebih bermakna semenjak jejaka itu hadir mewarnai kehidupannya..
dan tak hairan bila ia menjadi kelam..
pabila jejaka itu sepi tanpa berita..


"mesej tak reply, call tak angkat..
tapi status kat fesbuk selalu je update.."
teman aku membebeldisulami tangisan sedu-sedan..

maybe i can put myself on her shoes..
tapi aku mungkin tak dapat memahami sedalam mana luka yang dia hadapi..
hampir dua tahun mengenali jejaka itu..
bond, relation antara mereka semakin hari, semakin utuh..
mungkin perasaan rindu riduan makin kuat sejak dua2 berjauhan..
sorang belajar kat kutub utara, sorang kerja kat kutub selatan..

seriously aku just boleh mintak dia bersabar..
dan melontar persoalan yang sama..

" nape jadi camtu sebenarnya..?"

akhirnya dia membuat pengakuan...

minggu lepas dia terpaksa ke se;atan untuk bertemu jejaka tersebut..
akibat perasaan rindu yang mendalam..
dia pergi. even terpaksa ponteng dua kelas sekaligus takde test dan kuiz, dia dengan yakin tetap mahu menjejakkan kaki untuk bertemu jejaka tersebut..

sesudah sampai di sana..
jejaka itu sambutnya dengan baik, manis muka..
even dia menumpang bilik di kolej rakannya..
jejaka itu still amik, hantar dia dengan baik..

tibalah satu siang sewaktu dia dan jejaka tersebut melepak di satu kawasan rekreasi..
waktu itu, orang masih sibuk bekerja..
mungkin itu alasan kenapa tempat itu tak ramai pengunjung..
kawan yang bersih, damai dan menenangkan...
setiap pasangan yang datang, memang asyik kalau nak bermadu asmara..

jejaka itu mula memegang tangannya..
"first time, jejaka bukan muhrim pegang2 ni..
hati aku berdebar kencang, tapi mahu itu mengiakan segala-galanya...
dia sentuh pipi aku lembut, puji cakap aku cantik..
terus mendekatkan mukanya merenung tajam ke mata aku..
menyandarkan pipinya ke pipi aku.. kami melaga pipi..aku rasa enak bagai ada orang menghargai aku sangat2..
aku senyum.. lalu bibirnya sentuh lembut bibir aku.. aku terdiam.
terus tangan aku laju membahang pipinya..
aku marah2 dia.. tak sangka perkara itu terjadi dengan pantas.." katanya..

aku sumpah terkejut dengan pengakuan itu..
tak tahu apa lagi yang perlu dikatakan..
aku mintak dia jangan cari lelaki tu..
kalau lelaki itu sedar dan rasa bersalah dengan perlakuannya..
forsure jejaka itu akan cari dan memohon maaf atas kesalahan dia..


" ada satu malam tu.. aku hantar mesej mintak maaf..
dia cakap, dia boleh maafkan aku..
tapi kena tidur temani dia sewaktu dia ke utara untuk melaksanakan satu kerja .. aku terus letak.. sedih dengan permintaan dia.. "..

aku berulang kali bercakap..

" kau try lah sungguh-sungguh lupakan dia.. from that, kau sendiri boleh fikir yang dia bukan terbaik untuk kau.. kau cantik, bijak.. tolong jangan sia-siakan masa depan kau dengan lelaki tak seberapa tu.. takde guna kau sekolah asrama.. buat A-Level tapi bila dengan lelaki.. fikiran kau terus kolot.. tak rasional.. segala maruah sanggup tergadai.."..

dia membalas kata2 aku..

" aku tahu, aku sedar bahawa kumbang bukan seekor.. tapi selama dua puluh tahun aku hidup.. even kau cakap aku cantik, pandai sekalipun.. dialah orang pertama yang beri aku sepenuh kasih-sayang, kebahagiaan.. he is my first love thiea.. mungkin dia tersilap langkah sebab kawan2 dia ramai playboy.. effect daripada kawan dia kot.. "

aku..

" please. kalau kau sayang diri kau, bukak hati terima orang lain.. he is not a smart guy that can guide you to the best way.. "..


aku tak reti nak handle masalah orang bercinta.. lebih2 lagi kalau letak diri tak setaraf dengan IQ sewaktu study.. even kau orang bijak pandai sekalipun.. tak semestinya kau solat.. kau tahu bezakan mana halal haram kehidupan.. tolong letak iman kau setinggi-tinggi langit ke-tujuh..
tak perlu sebab seorang kekasih yang kau anggap hidup mati kau..
kau sanggup gadaikan segala-galanya.. tiba masa dia bosan, dia akan tinggalkan kau. percayalah..
sedangkan yang bercinta sebelum kahwin pun, ramai yang bermadu, berpisah sekarang ni..
even semua orang tahu

' couple itu haram '..

tapi perasaan kasih sesama manusia tak dapat dihalang..
haram itu ada sebabnya, dan dari segi ia haram juga ada spesifikasinya..
sedangkan adam pun bertemu hawa tanpa baginda ketahui bahawa hawa itu pelengkap hidupnya..



p/s : fikir dulu, sebelum membuat apa2 keputusan.. dan terimalah apa saja pandangan orang.. sesungguhnya pandangan orang lebih bermotivasi dan menyedarkan kau yang masih berada dalam keadaan tak rasional.. tak semestinya dia first love kite, dia adalah sempurna untuk kita.. sometime, others just gunakan kita untuk mengisi rasa kosong dalam hidupnya..





10 shining LIPGLOSS:

me suya said...

thiea,
terkejut sgt baca update ni
kesian kawan thiea.. Cakap kat die, ingt balik.. lelaki yg baik utk perempuan yg baik.. Suya pun couple, tapi couple yg baik adalah couple yg sentiasa menegur apabila kita silap.. for my case, si dia sgt tidak romantika dan tak tahu kot.. so, kami macam kawan dan sangt selesa menegur bila ada bende2 perlu ditegur.. kdg2 jeles.. tp, its ok la kan.. fikirkan kebaikan.. jgn harapkan 'kebaikan' lain..

annenyss said...

ciri2 jejaka yang tak boleh buat suami.uhuk

Encik Psychopath said...

cinta tu dadah. jgn ambil jika tidak mahu khayal.

RIAN said...

Orang pandai pun, tak semestinya solat. Aku setuju.

Pandai mcm mana pun IQ, belum tentu dapat mengalahkan nafsu.

Hanya iman mampu menundukkan nafsu.

misz molecule said...

me suya : jgn harapkan dia terbaik utk melayan kite lebih2..
mungkin itu dia simpan utk ke jinjang plamin..who knows rite??

misz molecule said...

anneyss : yes! dats rite dear:)!

misz molecule said...

encik : cinta itu ecstacy..hehehe

misz molecule said...

rian : yes! iman itu perlu diletak tinggi2..baru stabil hdup

Misz Jenny said...

waa! shock gilaa..tp skunk ni da bersepah r kapel2 yang x bermoral..
kalu jumpe ase cam nk tumbuk je bia lunyai.. berbalik pd topik tu, laki camni xyah layan.. dulu baik, skunk da nampak belang kan..so for what? habis madu sepah dibuang..
:)

misz molecule said...

misz : kite bakor je.hahaha