Pages

Monday, November 8, 2010

The Blarney Stone, Ireland.



Salam...


beberapa hari amek exam memang release giler2 bila stress yang terbeban sampai
gunung berapi meletup-letup di sana, sini..
tidak hairan dengan banjir segelintir kampung..
dapat jugak berjalan-jalan singgah dunia..
wahhh..gua cakap macam gua keluarga2 brader je..


Ireland.
sejuk mata memandang.. sejuk lagi hati yang merasa saat berada di sana..
pelik dengan penolakkan kakak sepupu aku tentang tawaran further study ke sana..
memang di mana-mana ilmu dapat ditimba.
tetapi kita pasti mahukan yang terbaik untuk membentuk diri yang berkualiti dengan ilmu yang tahap intergritinya tinggi kan??


kelihatan Ballina, Cork, Dublin amat damai menghiasi ruang mata.
bukan kali ke-10 aku melihat keajaiban dunia. tetapi kali pertama..
hati gundah gulana akibat effeksi daripada dual atau trial rasa.
nak kata excited berada di negara orang..
masih berpegang dengan,
" hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri".


tiba satu langkah yang mengagumkan apabila terpacaknya diri di muka pintu
di Blarey Stone.
korang tahu apa yang special tahap ghaban kat sini?
yang suka travel dunia mesti dah ada jawapan lengkap macam
strong acid yang ionize completely dalam solution kan?
C O M P L E T E la katakan..


Blarney Ireland, kissing the stone.
kalau lihat. kat sini berpusu-pusu manusia ciptaan Ilahi mengejar hal duniawi ni..
nak tahu kenapa ?


hangguk cepat2!!


nak kiss a.k.a cium batu tu la..
kalau orang negara lain singgah Ireland semata-mata nak cium batu tu..
aku fikir baik korang khatam jalan2 Malaysia cium batu kat sini dulu..
Batu Burok ada, batu karang ada ,bau bata pun lagi ada..*bhahahhaha..

pertama kali jejak .
respon : wow!! pretty cool ugh. amazing!

absolutely! korang pasti rasa macam tu kot bila datang sini..
medan kampung yang menegak. ajaib!
mengikut tradisi yang tercatat..
mereka yang mencium Blarney Stone akan dikurniakan hadiah 'kepetahan'.
more & less as " lidah yang fasih " memanggil ia.
kat stone tu ada terukir ini..


"There is a stone that whoever kisses never misses to grow eloquent, he may clamber to a lady's chamber or become a member of parliament".


nak cium puas2 batu tu ada cara jugak taw..

Pertama, anda duduk dengan belakang anda ke arah batu dan kemudian seseorang duduk atas kaki anda atau dengan kuat memegang kaki anda. Berikutnya, bersandar jauh ke belakang dan merosot ke dalam jurang ketika menggenggam susur besi, mengurangkan diri anda sehingga kepala anda menunggeng kot..


mengikut kepercayaan,

Blarney Castle melibatkan mendaki satu setbelitan dan sempit (sangat sempit dalam beberapa seksyen-seksyen)tangga naik hampir 90 kaki mahligai. Sebaik sahaja pada atas mahligai,pelawat-pelawat berjalan sepanjang tepi mahligai untuk batu, set ke dalam dinding merentasi sedikit satu ruang.



di atas batu ini terdapat tulisan ni:)




.adios.




2 shining LIPGLOSS:

Amri Rani said...

xbleh percaya n jauhkan dr cara2 mencium batu tu...
dibimbangi sesat....maaf deh, Pakwi rs begitu...kalau salah tolong betulkan....

fatian athiea said...

entry ni xsiap lg actually..
sy ttidur la tgh2 buat ni pakwi..hheehe..

just u ske2 cium ni..
sbi prigtan or tnda prnah g c2