Pages

Tuesday, October 19, 2010

kemalangan tak diundang...



lemah longlai..
hampir satu hari suntuk menghabiskan masa dengan perkara2 yang agak menyenangkan hati..
tengok wayang, shopping, window shopping, makan..
berehatlah 3 gadis di sebuah francais terkenal..
terpaksa berpisah dengan 3 lagi rakannya..
masing2 mencari port terbaik mahu rehatkan diri..
release penat lelah sepanjang minggu kuliah..
"qada' itu penting!"..salah seorang berkate..
diambillah masa study week itu untuk menghabiskan masa bersama..
agar sewaktu cuti selepas final kelak..
tak ada lagi rindu-rinduan yang mendalam di antara satu sama lain..


antara sang gadis sudah ada terdetik hati yang bergolak..
umpama bergeloranya ombak di Teluk Cempedak..
" tak sedap hatilah "..
dua gadis lagi bertegas dan mengelak daripada mendengar perkataan itu..buat endah tak endah..
walhal dalam hati..hanya Maha Pencipta yang tahu...
sesungguhnya..percaya pada kata hati itu amat bermakna..
lebih-lebih lagi di saat-saat tiada sebarang persiapan yang dirancang dari awal..
semua last minute!
yahh ! memang hidup anak melayu yang suka membuat kerja last minit..


lagi tidak disangka apabila bertemu dengan ex-presiden sekolah..
dulu handsome.. sekarang AGAK handsome..
paling terharu bila lelaki itu yang membuka bicara , bertegur sapa terlebih dahulu ..
sang gadis 1 masih mamai selepas melepaskan kepala lembut di atas meja makan buat sementara waktu,,..
masih blur + segan dengan sapaan itu..
dibualnya secara biasa2 sahaja..
buat2 seperti zaman2 sekolah dulu..


si gadis 1,2,3 ke kereta yang terletaknya di car park yang tidak jauh dari francais..
angin sempoi2 bahasa membuatkan pohon2 di tepi pantai itu melambai-lambai ayu..
sejuk.. gamaknya musim monsun sudah tiba..
tidak sama seperti musim salji di London..


diketuk oleh gadis2 cermin kereta yang tinggalnya 3 lagi rakan yang tidak bersama dengan mereka seketika tadi..mereka dalam kereta itu terkejut umpama diserang Jakim..
yang tengah bersalah memadu asmara.. padahal jantina, species sama sahaja..
mereka terpaksa bergerak..
risau akan kuiz yang telah diuar-uarkan pagi tadi..
belum sempat rakan bertindak sebagai driver membuang saki baki letih memandu..
diajaknya pula balik terus..
apa yang bermain di fikiran masing-masing..
mahu cepat sampai..
agar tak terkejar-kejar.. dapat stabilkan hormon..
jika dibawa kereta itu bagai air di venice yang mengalir tenang..
sudah pasti destinasi yang terletaknya 76 kilometre umpama 76 ribu km..


sekuat tenaga si rakan melawan momentum yang bercantumnya molecule malas dan mengantuk.. jika semua mempunyai keupayaan untuk memandu.. hendak sahaja mereka bertukar-tukar tanggungjawab yang dipikul itu,,.. malangnya.. rakan yang memandu itu kelihatan masih mampu..



sedang rakan2 yang lain dibuai mimpi..
"shit! salah jalan.i've to return"..
rakan2 lain terkejut.. semua bertindak umpama menghadapi mimpi..
bing bang!!!!!dummphhh!!
semua mata membulat.. mahu terkeluar bijik mata..
" Oh My GOD!!"..
mungkin speed tidak sesuai dengan kadar masa dan distance nya..
satu anak kereta keluar untuk melihat apa yang terjadi..
syukur Alhamdulillah..
tiada apa2 yang buruk berlaku..
walaupun belakang kereta itu umpama rumah yang macam sudah nak roboh..
sekurang-kurang anak2 kereta selamat2 belaka hendakNya..
terfikir gadis 1 akan ape yang bakal terjadi jika lebih laju kereta itu diundur..
mungkin boleh tertusuk divider di bahu jalan itu di pinggangnya..




kate aku si gadis 1.
beringat-ingat sewaktu berjalan jauh..
solat perlu diutamakan..
jangan terlalu bergembira, agar tak rasa susah kemudiannya..
lebih2 lagi bila berjemaah..


bak kate dailamidaniel..
"kalau nak jalan jauh ramai2..kena tengok atas niat jugak.."
aku agak terpana dengan mesej beliau..
macam niat aku nak jalan ngan orang lain tak semulia niat semasa keluar dengan dia jep..*hahahahaha




teringat akan rasa hati awal2 tadi..
konklusinya ..
percaya kata hati..
hati tuh mesti teguh macam ENJIN..
tapi lembut macam liquid kat dalam nye..

9 shining LIPGLOSS:

DailamiDaniel said...

terima kasih Allah kerana masih menyayangi gadis 1..

Mr feckry said...

hati biar kering, badan biar basah

fatian athiea said...
This comment has been removed by the author.
fatian athiea said...

feckry : hati kering umpme pdg psir..xde mkne jgk idop...

fatian athiea said...

dailamidaniel : alhamdulillah:)

~SukEMakAn~ said...

naseb baek xjadik pape dear!

fatian athiea said...

yep2..Allah msihh sygkn hambaNya..syukur..:)

Amalia Donkan said...

kenangan itu mmg xbole lupa..
kasi pengajaran..

athiea said...

yep2:)