Pages

Tuesday, August 17, 2010

bahana bulan RAMADHAN..

Assalamualaikum wbt..:)




termasuk hari ni..sudah 7 hari kte berpuasa..
dan bermakna, tinggal lebih kurang 3 minggu lagi untuk kite top up iman banyak2..
tebus dosa2 lampau..ibadah bersungguh-sungguh untuk dapatkan pahala lelebih..


kan?


kan?


kan?



Amacam puasa korang??
setakat ni cukup tak??
puasa tak cukup tak boleh raye au..
puasalah betul2..jangan puasa yang yukk..hek5..


Alhamdulillah..
buat masa ini..puasa aku cukup!
tak de ponteng2 lagi..
rezeki pun mencurah-curah..
cuma kadang2 je la keletihan sentiasa melanda..
imagine la..tiap2 hari perlu jalan more & less 2km
dari kampus ke kolej dan sebaliknya..huh!
uppss.


pada bulan Ramadhan yang mulia ni jugak lah..
pelbagai dugaan yang Allah SWT turunkan kepada umatnya..
untuk menguji kesabaran, ketangkasan & kekuatan hamba-hambaNya yang lemah ni..
tapi jangan la kte yang dah sedia lemah ni.. tunjukkan kelemahan kte terang2..
try la cover sikit..pasang ego tu kuat2..teguhkan iman..tahan puasa..huhuuhu..


korang nak dengar cerita sensasi tak?

semalam aku on da way ngan kawan2 aku ke dining hall..
nak beli ais buat berbuka nanti..
kawan aku pun bukak lah cerita..
ni bukan kes mengumpat okey..
tapi kalau korang khuatir dapat dosa lepak kat entry ni..
sila lari lintang pukang ke entry2 aku yang lain, ogeyh???heheh..


lets aku naming watak2 yang terlibat dahulu..

friend = jun
friend's roomate = yun



Al-kisah...

Yun masuk bilik tengah marah2..
Jun tidak menunjukkan kehairanannya, sebab dari jauh sebelum masuk bilik lagi ..
dia nampak Yun sepeti sedang memotivasikan seseorang seperti kaunselor..
belum sempat Jun bertanya, Yun bukak cerita..


Sebenarnya, basikal Yun yang dikayuhnya untuk ke kelas dan ke mana-mana sahaja dalam kampus ni hilang. Al-maklum la..Universiti aku dikenali sebagai kampus dalam resort. eh silap! terbalik2.. resort dalam kampus kot.huh! keliru di situ.hehe..Padahal, basikal tu pun..baru dijumpainya..





Yun bengang la ..mahal2 beli basikal tu.. dah la baru beli.. duit mak ayah sendirik.. tapi ada orang sedap2 je wat jadi harta benda sendiri. mengowmkaklorh. Pagi tu, Yun dah nampak ada someone bawak basikal dye..lalaalalalala~..Yun mengumil, " amboi..bukan main sedap lagi wat jadi harta sendirik".. petang selepas habis semua kelas.. Yun tekad nak tunggu budak yang amik basikal dye ikutsukehatimakbapaktiri kat basikal park.. dilihatlah kelibat budak tu.. huh! kurang pahala puasa Yun. nak tak nak.. dye terpaksa emo kali ni.. sudah beberapa kali basikal tu hilang..


diterjahnya budak ( Neng ) tu..


blurrp!






*sambil pasang lagu terjah by search*




Yun : tahu tak ni basikal siapa??


Neng : ha??


Yun : berapa lame dah ko buat kerja ni?bulan puasa pun buat kerja haram ke?


Neng : ape yang awak cakap ni?


Yun : ni basikal aku. tak malu guna sesedap hati mamee slurpp je ko!!*pandai2 je aku hiperbolakan..hehee


Neng : saya pun baru 1st time bawak basikal ni.


Yun : bapak la! nak basikal beli la sendiri..bukan mencuri!


Neng : saya mintak maaf..

huh!! senang2 dye mintak maaf..memang patut Yun maafkan dye..lebih2 lagi bulan puasa..kena lah sabar tahap ghabab..tapi agak2 la..dah berapa kali Yun terpaksa menyusahkan diri..dan Neng pulak pentingkan diri guna basikal orang..tanpa berfikir kesusahan orang..

emotion - anger Pictures, Images and Photos

tu la.. bulan Ramadhan, bulan yang berkat..doa orang berpuasa..amat termakbul..Insya Allah..tetapi bergantung pada amalannya la pulak akan semua tu..
nasihat aku kat minah Neng tu..
beli basikal sendirik yup!!
Yun pulak..
bawak2 sabar.. nanti pahala kurang..eggegege..





Nasihat aku kat korang..
jangan tambahkan dosa ngan perkara yang sia2..
tingkatkan amalan dengan beribadah kepadaNya..


selamat beramal~

2 shining LIPGLOSS:

Anonymous said...

trime ksih ats nsihat itu:)

thyYunx said...

welcome:)