Pages

Monday, November 1, 2010

papa izinkan bawak volkswagen ke Manchester. yabedabeduuu !-part 1


Assalamualaikum wbt..


semua tengah buat persiapan ..
entah kenapa mama betul2 amek mood western..
pagi2 dah masak spaghetti, diceriakan dengan cupcakes..
diserikan lagi dengan apple pie.. urmm nyum..nyumm..
i know ..thats.. my mum's favourite!!

aku ringan bertanya..

" mum, kalau dah pagi2 cook these kindda of food.. petang ni menu apa pulak??"

mama hanya melontarkan wajah senyum manis padaku.. terasa sinis di situ..
aku mencari papa.. ternyata pagi2 lagi dia sudah keluar..
mungkin mencari barang yang masih tidak lengkap untuk keberangkatanku ke United Kingdom..

setelah menikmati apple pie..
aku berjalan-jalan sekitar ruang tamu hadapan dan belakang..
inginku rakan setiap moment di penjuru rumah sebelum tinggalkan ia buat waktu yang agak panjang.. bermusim.. empat musim.. akan aku rindui negara berkhatulistiwa ini..
pelik. mana adik-adik pergi??
ternyata sedang kusut fikirkan barang apa lagi mahu dibawak..
aku masih mampu memikirkan tentang adik-adik ku..
biasanya sewaktu sebegini..
semua sudah berada di anjung rumah..
tak pun duk menghadap lappy..

lagi aneh bila connection piring ASTRO ada dua di bumbung rumah..
" sejak bila terpasang? "..bermonolog aku sendirian..


jam menunjukkan hampir tengah hari..
nak je aku mintak mama masakkan ikan keli goreng pedas..
dengan daging masak cili api..
semua tu faveret aku semasa kat matrik Melaka dulu. kenangan.
lagipun ini hari terakhir ku
teringat aku pada geng setengah dozen..
sayang aku kat diorang ketat2..


tetiba kelihatan sebuah kereta volkswagen polo berwarna merah..
menuju masuk ke pengkalan rumah aku melalui pintu gerbang utama..
rasa nak je aku potong2 pintu gerbang tu kasi pendek..
boleh tengok dunia luar terang2..lagi aku menjenus..



bayang kelibat papa keluar dari volkswagen itu..
kedua-dua adik aku girang menyanyi...

" papa ku pulang dari kota,
papa ku belikan kereta.,
bla bla bla.. "..

macam lawak je aku tengok adik2 aku..
tak pernah seperti itu..
lain dari hari yang biasa..
aku pantas 'marathon' ke dakapan mama..
mama sedang sibuk menguruskan pokok bunganya yang banyak layu..


papa makin hampir denganku..
bersinar mata aku..
lebih daripada model iklan Innershine..

" nah kunci kereta. "

" haa??? "*buat2 terkejut.bhahaahhaa..

" pergilah bawak kereta tu.. last day kat sini bawak la puas2.. nanti kempunan nak drive bila dah duduk UK .. "



rasa nak jek peluk papa time tu..huhuhuh
aku bawak round2 satu bandar terengganu volkswagen merah yang aku tahu harganya hanya RM108K.. ditemani adik bongsu aku..
sememangnya aku kakak yang nice.. jalan2 mesti ingat adik..
adik pulak demand.. sikit2..


" secret recipe kak long!!"

" forever 21 sis! "

" lapar laa.. pizza jom! "


tension aku.. tak pasal2 terikut perangainya bila keluar date dengan dense..
apalah nasib pakwe adik aku nanti.. bankrapsi. korupsi. muflis. futlusi!






dah subuh la...
. . .be continued....


8 shining LIPGLOSS:

Mr feckry said...

lu sebut soegheti, terus gua mengidam

AiDa AzRyN said...

Wah~ volkswagen baru~~ :D

Aziemah Aziz said...

apekah ini yang? excited nk tahu selanjutnye ni!!! U dah ade kat umah ke?

::Cik Zatie:: said...

phewitt dekat encik Polo kamu :p

it's cool rite?

btw,hv a safe journey to UK :)

fatian athiea said...

feckry : smua gua sbut lu mngidam...mngalahkan wnita

fatian athiea said...

aida : WELL..HAHAHHAA

fatian athiea said...

azsiemah : tngu je la y slnjutnye..hhehehe

fatian athiea said...

zatie : trimas dear:)