Pages

Saturday, September 4, 2010

sudah tiba masanya..


Salam...


bulan Ramadhan hampir menutup tirainya..
sedar tak sedar..
more and less one week lagi ..
Ramadhan akan pergi meninggalkan kite begitu sahaja..

Aku menadah tangan ke langit tanda syukur kerana masih dapat bersua
dengan Ramadhan tahun ini..
Sesungguhnya setiap Ramadhan ada kelainannya bagi aku...


Kadang2 aku isi masa aku dengan bangun pagi untuk bertemu dengan yang Maha Esa..
Sungguh kerdil diri ni bila mengenangkan ape yang telah berlaku...
tetapi..
sekurang-kurangnya..
aku cuba baiki kelemahan diri ini..
aku tidak suka mengelak dari kelemahan diri..
bahkan aku rasa..kelemahan lebih mematangkan aku..


aku fikir..sudah tiba masanya

memandangkan aku jenis cepat sedar akan kekhilafan diri ni..
tapi memendam rase lame-lame..
aku palitkan sedikit keegoaan..
akhirnya..
aku pilih hari ni untuk mengikat sillaturrahim..

bukan sebab hari ni, tika ini..
adalah bulan Ramadhan..
dan tak lame lagi kunjungan bulan Syawal bakal menjelma..

tapi aku perlu amek kira persepsi manusia zaman kini..
aku penat..lelah menahan hiba untuk memohon maaf..
sesungguhnya..
aku tak mahu lagi hidup dikelilingi mata2 jelingan maut..


kepada yang aku ada wat salah...
kepada yang bekerja as stalker half time tu..
kepada sahabat2 pena..
kepada rakan2 bloggers yang aku tak sempat nak follow balik tu..
kepada 'adik2', 'kakak2', 'abang2' aku..
kepada sepupu-sepapat terchenta..
kepada classmates2..
kepada pakwe makwe...


aku mohon ampun..
maaf yang amat dari hujung rambut sehingga hujung anak jari kaki..
internal, external..
luaran dalaman..
zahir dan batin...

dan aku kire..
ni tidak terlalu awal..

kite tak tahu pe yang tertulis untuk kite selepas ni..
so, aku fikir..
sudah tiba masanya...

aku harap semua dapat memaafkan aku..
kesalahan aku..
bak realiti hidup zaman budak2 dulu...kosong kosong ek..0-o

mungkin ada yang masih tak dapat memaafkan diri ni..
owwhhh tidak mengapa..
sekurang-kurangnya aku sudah memohon ampun daripada kamu..
tak dapat aku tunjukkan tingginya keikhlasan ni..
sesungguhnya keikhlasan tu tak leh nak predict ngan thermometer..
tak leh nak ukur ngan pembaris kayu 100m..
tak boleh nak timbang ngan neraca..
tak boleh nak accuratekan ia ngan vernier calliper..


" sedangkan Nabi memaafkan umatnya..inikan pula kite sesama manusia "..

aku hanya hamba Allah yang tidak pernah lari daripada melakukan kesilapan..
dan aku juga berani mengaku...
jika ada manusia yang terus-terusan menyakiti hati aku..
luka hati yang disakiti perlahan-lahan
akan bertukar menjadi seperti nanah dendam..
tapi dendam aku tak dapat bawa ke mana..
akan ku pendam sahaja..
tiba masa dengan pertolongan Maha Esa..
dendam itu akan hilang begitu sahaja...


aku percaya ngan pertolongan Maha Esa..
jika kite tekad untuk tidak mendekati lagi kekhilafan lampau..
mohon Maha Esa sahaja delete dari memori ni..
pasti sudah tiba masanya..
ia akan hilang jua...

special dedicate..

mama, papa : please forgive for all mistakes i'd done..i try to be da best daughter but sometimes i can't get away for a long time from made any mistakes before..


classmates : nak sangat2 having bukak puasa same2..tapi mase tidak mengizinkan..so, aku harap next Ramadhan..kita jumpa lagi yup..


ex-MRSM & SKSS2, SMKSS, SBPSP : sorry banyak2..aku hulur 10 jari-jemari halus ni..moga kisah2 hampeh dulu tidak lagi jadi bantal busuk dalam dakapan korang..0-0..


cikgu2 & lecturer2 : terima kasih selama ni..mohon ampun jugak if sometimes datang lambat kelas.. tak leh score kuiz, test full marks..


sepupu-sepapat : ecspecially untuk sepupu kesayangan seusia aku, atiza.. maaf ler sebab usik tak boleh balik kampung awal2..tu la..nak jadi sangat budak medic..baik pergi sambung korea..tak pun Mesir tu..balik awal2 lagi.bhaahahah..

honeybunnydense : mintak maaf atas salah silap selama kite berkenalan..kadang2..masalah mematangkan kite..moga hidup ni lebih bermakna dengan petunjuk Allah SWT..saya sedar sape saya di mata kamu..dan saya harap kamu juga sedar, siapa kamu sedalam-dalamnya di hati saya..

rakan2 bloggers : terima kasih sebab sudi melawat blog ni..mintak maaf yup sebab tak serajin-rajin bloggers lain selalu update blog diorang..sesungguhnya..kamulah insan bertuah menyinggah kat entry ni:)..

it's not easy..but the benefits of forget & forgiving are ---> POWERFUL!


cayang + peluk korang ketat2..
mmmuaaahksss


p/s : doakan yang terbaik bila tibe masanya aku di bumi teknolgi canggih nanti..akan aku bawakan bunga sakura satu flight untuk korang sebagai tanda terima kasih kerana sudi jadi teman tika hidup aku masih panjang..*itu cita-citaku..insyaAllah..amin..


20 shining LIPGLOSS:

h said...

yaww . mintak maap jugakkk ujung rambut ujung kaki , internal external bla bla blaaa selamat hari raya ! :)

thyYunx said...

okeh2..ak maafkan jep..halal2 semua..mekaseh yup..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

SELAMAT HARI RAYE DEAR.

maaf zahir batin :)

miss lolly a.k.a luvfareda said...

SELAMAT HARI RAYE DEAR.

maaf zahir batin :)

Yutaka Mushimura said...

sy pon nak mintak maaf bebanyak ek..

~~~heheheh~~~

thyYunx said...

miss lolly : slmat ari rye jgk:)

thyYunx said...

yutaka : xpe2..xde wat slh pun:)

Yutaka Mushimura said...

tq ek..thyunk...

n try la buat puisi 1 join contest tuh...

~~leh try tgk hasil tangan thyunk lak.~~

thyYunx said...

yutaka : heheeheh,,,cam impsble sket la..kkreatifn owg dtg skejp2 ikt mood jep..ngeeeeee

hamzah ian said...

selamat beraya... sedeh lak.. sob2,..

Mr feckry said...

sedangkan nabi ampunkan umat...kita..?

mr.syazwan said...

maaf kamu saya da ampunkan

sbb kamu da follow sy


hek3..

thyYunx said...

hamzah : slamat brari rye jgk..ilek2...jgn cdey2..nnti kurus pahala puasa.ngeee

thyYunx said...

mr.feckry : yup2..so, ampunkn la sy yup.hehe

thyYunx said...

mr.syazwan : owh..okey2..accepted..ngeee..trimas

hamzah ian said...

sedeh lg.. heheh

thyYunx said...

hamzah : dh2..xplu cdey..prgi cpt bli bju rye.muahaha

diba said...

SBPSP stand 4??hee camat raye;)

diba said...

SBPSP skolah mne??he camat raye ek;)

fatian athiea said...

diba : sekolah berasrama penuh seri puteri..slmat hari rye jgk:)